Hlavní obsah

Maročtí migranti berou útokem španělskou enklávu Melille

Po migrační vlně v Ceutě, španělské enklávě v Africe, roste napětí v druhém městě, a to v Melille. Několik stovek Maročanů se v noci na pátek pokusilo dostat do města přes dvojitý plot. Podařilo se to asi třem desítkám, píše deník El País. Z obavy, aby se nestalo totéž, co na počátku týdne v Ceutě, kdy se dostaly na španělské území tisíce Maročanů, španělská vláda ve čtvrtek rozhodla posílit ochranu hranice v Melille. Od páteční noci na ní kromě policistů hlídkují také vojáci.

Foto: Javier Bernardo, ČTK/AP

Skupina migrantů v termodekách před záchytným střediskem ve španělské enklávě Melille

Článek

„Je to silná invaze. Kolik lidí se k nám snaží dostat, nedokážeme ani spočítat,“ komentoval situaci Juan Jesus Vivas, starosta španělské enklávy Ceuta. Tam dorazila armáda se zpožděním, kdy se Španělsko pokoušelo zastavit příliv migrantů. Nakonec se to podařilo až díky obnoveným marockým kontrolám na hranici. Maročtí pohraničníci podle médií zpočátku týdne nebránili migrantům v odchodu do Ceuty, důvodem byla zřejmě dřívější diplomatická roztržka Madridu s Rabatem.

Do Ceuty se dostalo rekordních 6000 migrantů, Španělsko nasadilo armádu

Svět

Do Ceuty v pondělí a v úterý přeplulo či přeplavalo podél pobřeží na 9500 Maročanů, což byl nejvyšší počet za dva dny ve španělských imigračních statistikách. Ministr vnitra Grande-Marlaska uvedl, že situace v Ceutě je vzhledem k předchozím dnům tohoto týdne „relativně v normálu“ a že většina dospělých migrantů (asi 6500) byla už vrácena. Šlo podle něj o ilegální přechody, a tudíž o vrácení přímo na hranici.

V Ceutě ale zůstává asi tisícovka nezletilých migrantů, včetně dětí mladších 14 let, z nichž někteří utekli bez vědomí rodičů, kteří je teď hledají. Děti byly ubytovány na lodi a v provizorním středisku v Ceutě a španělské úřady nyní jednají s marockými o tom, jakým způsobem je vrátit jejich rodinám. Nezletilí bez doprovodu by měli být posléze ubytováni v některých dalších španělských autonomních regionech.

Španělská pobřežní stráž objevila u Kanárských ostrovů 17 mrtvých migrantů

Evropa

Vojáky na hranici s Melillou nasadil Madrid podle agentury EFE naposledy loni na jaře v souvislosti s pandemií covidu-19 a předtím během migrační krize v roce 2005.

Reklama

Výběr článků

Načítám