Hlavní obsah

U chaty Pod Rysy havaroval vrtulník s českým pilotem

Jen 150 metrů od chaty Pod Rysy ve Vysokých Tatrách havaroval v sobotu vrtulník. Na palubě stroje Robinson R44 Raven s registrační značkou OK-STR byli tři lidé. Český pilot utrpěl lehčí úraz hlavy.

Foto: Viktor Beránek, Novinky

Havárie vrtulníku pod Rysy

Článek

Chatař Viktor Beránek Rozhlasu a televizi Slovenska (RTVS) prozradil, že s kolegy právě slavili postavení nové kadibudky, když uviděli vrtulník. „Nebyly dobré letové podmínky a tušil jsem, že to špatně dopadne,“ řekl chatař.

Vrtulník najednou ztratil výkon a spadl na sněhové pole. „Zdálo se, že to pilot neměl pod kontrolou, jako kdyby ho braly poryvy větru. Chtěl se otočit, ale hodilo ho to do sněhového pole a pak se převrátil. Měl štěstí, pokud by dopadl na skály, mohlo to dopadnout hůř,“ dodal Beránek.

Po dopadu vrtulníku vyskočili z vraku dva pasažéři a pomáhali zraněnému pilotovi. Podle chataře je majitelem vrtulníku právě zraněný pilot.

„Jedna osoba utrpěla lehčí úraz hlavy a odřeniny na těle. Lékařka na místě poskytla primární ošetření a poté byl osmačtyřicetiletý pacient ve stabilizovaném stavu letecky přepraven do popradské nemocnice,“ řekla RTVS Zuzana Hopjaková, mluvčí Letecké záchranné služby.

Chata Pod Rysy je ve výšce 2250 metrů. Je přístupná pouze pěšky. Leží pod vrcholem Rysy (2501 metrů nad mořem).

Co se dělo po pádu vrtulníku s Kellnerem? První zpověď přeživšího Horvátha

Amerika
Související témata:

Výběr článků

Načítám