Hlavní obsah

U bývalého tábora smrti Treblinka objevili neznámý hromadný hrob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Pracovníci polského Institutu národní paměti (IPN) objevili poblíž bývalého vyhlazovacího tábora Treblinka neznámý hromadný hrob. Objev byl učiněn na místě, které dnes slouží jako lesní parkoviště. Zatím není jasné, kolik osob se v něm nachází, řekl agentuře PAP šéf vyšetřovatelů IPN Andrzej Pozorski.

Foto: Profimedia.cz

Památník holokaustu v bývalém koncentračním táboře Treblinka

Článek

„Jedná se o prostor o rozměrech 4,5 na 3,4 metru, v němž byly jen deset až patnáct centimetrů pod zemí zahrabány lidské ostatky,“ prozradil Pozorski. Dodal, že pracovníci institutu na místě našli i nábojnice.

Místo se nachází vedle bývalého nacistického vyhlazovacího tábora Treblinka. Zatím není jasné, kolik obětí může pod zemí být. „Naším cílem není jejich exhumace, ale zjištění přesného počtu obětí,” vysvětlil Pozorski.

Proti bývalým dozorcům z koncentráků je ještě vedeno 23 řízení

Evropa

Stavbu Treblinky začalo nacistické Německo 1. června 1942 v rámci Operace Reinhard, jež byla plánem na vyvraždění především polských Židů.

Podle odhadů bylo v Treblince povražděno téměř 900 tisíc Evropanů židovského původu. Více jich zemřelo už jen v hlavním likvidačním táboře v Osvětimi.

První transport polských Židů do Treblinky dorazil z varšavského ghetta 23. července 1942. O dva měsíce později, do 21. září, už tam bylo přemístěno celkem 254 tisíc obyvatel ghetta.

Reklama

Výběr článků

Načítám