Hlavní obsah

Tvrdé tresty pro řecké ultrapravicové exposlance, odsouzených je 40

Atény

Řecký soud poslal na 13 let do vězení bývalého předsedu krajně pravicové strany Zlatý úsvit Nikose Michaloliakose, jehož minulý týden uznal vinným z vedení zločinecké organizace. Stejně vysoké tresty dostalo i pět dalších bývalých poslanců této strany, včetně europoslance Joannise Lagose. Informovala o tom řecká tisková agentura AMNA s tím, že odsouzených bylo na čtyřicet.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Soud se členy Zlatého úsvitu

Článek

Doživotí pak dostal příznivec strany Jorgos Rupakis za vraždu rappera a levicového aktivisty Pavlose Fyssase.

Právě po této vraždě z roku 2013 zahájila řecká justice vyšetřování členů Zlatého úsvitu, jež vedlo k nynějšímu procesu, označovanému na řecké poměry za historický. V procesu bylo souzeno 68 lidí, včetně téměř dvou desítek exposlanců bývalé parlamentní strany Zlatý úsvit i jednoho europoslance za tuto stranu.

V Řecku ubodali muzikanta, podezřelý je neonacista ze Zlatého úsvitu

Evropa

Minulý týden uznal soud v Aténách vedení strany vinné ze zločinného spolčení a Rupakise z vraždy antifašisty Fyssase. Téměř čtyři desítky členů a příznivců Zlatého úsvitu uznal soud vinnými z různých činů, včetně násilí vůči imigrantům. Jeden z bývalých poslanců strany Zlatý úsvit dostal trest deset let vězení, další členy strany poslal soud za mříže na pět až sedm let za členství ve zločinecké organizaci.

V Řecku zatkli šéfa krajně pravicového Zlatého úsvitu

Evropa

Zlatý úsvit založil Michaloliakos v 80. letech jako neonacistické hnutí, které se posléze stalo politickou stranou. Široké řady příznivců získalo za ekonomické krize svou protiimigrační politikou. V letech 2012 až 2019 byla tato strana zastoupena i v řeckém parlamentu, kde v roce 2012 nakrátko obsadila 21 ze 300 křesel zákonodárného sboru. V roce 2014 získala i tři mandáty v Evropském parlamentu. Lagos se stal europoslancem loni v červenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám