Hlavní obsah

Po schválení dohody o brexitu odstoupím, oznámila Mayová

Londýn
Aktualizováno

Britská premiérka Theresa Mayová ve středu konzervativním poslancům řekla, že odstoupí po schválení brexitové dohody. S odvoláním na poslance to na Twitteru uvedli novináři. Kancelář premiérky to následně potvrdila. Vedoucí skupiny ERG - euroskeptiků z řad Konzervativní strany - už dal najevo, že by pro dohodu hlasoval.

Foto: House of Commons, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová v Dolní komoře parlamentu

Článek

Mayová vyhověla tlaku části konzervativních poslanců, kteří dali najevo, že podpoří dohodu s EU, kterou vyjednala, pokud oznámí demisi.

„Slyšela jsem velmi jasně náladu v parlamentu. Vím, že je to touha po novém přístupu a novém vedení v druhé fázi jednání o brexitu a já nechci stát v cestě. Vím, že se někteří lidé obávají, že když budete hlasovat pro dohodu o brexitu, vezmu to jako mandát pro druhou část bez debaty, kterou potřebujeme. Neudělám to. Slyším, co říkáte. Ale potřebujeme prosadit dohodu a zařídit brexit,” uvedla Mayová v prohlášení. Datum případné rezignace neupřesnila.

Konzervativní poslanec James Cartilage už před tím uvedl pro BBC, že Mayová informovala o svém postoji vlivný výbor konzervativních poslanců 1922, který většinou vybírá předsedu strany. „Co si vybavuju, řekla, že by nezůstala na pozici pro další fázi vyjednávání, z toho vyplývá, že ve chvíli, kdy projde dohoda o odchodu, uvolní cestu pro někoho jiného,“ upřesnil. Kancelář premiérky to pak potvrdila.

Mayová v prohlášení připojila i apel na to, oč jí jde především. „Pro naši zemi a naši stranu to byl čas zkoušky. Jsme skoro u konce. Skoro jsme začali novou kapitolu a začali budovat jasnější budoucnost. Ale předtím, než to budeme moci udělat, musíme dokončit svou práci,” uvedla.

Nálada při jednání s vlivným výborem byla podle poslance Simona Harta uctivá.

Podle bývalého ministra zdravotnictví Steva Brina, který opustil vládu tento týden, dala Mayová hlavně najevo, že nechce, aby brexit padl a šéf labouristů Jeremy Corbyn se stal premiérem.

Návrh rezignace láme odpor proti dohodě 

Po vyjádření Mayová bývalý ministr zahraničí Boris Johnson řekl, že podpoří brexitovou dohodu, slib o změně na premiérském postu změnil jeho postoj, uvedl deník The Times.

Po vyjádření premiérky naznačil předseda vlivné konzervativní euroskeptické platformy ERG Jacob Rees-Mogg, že by mohl hlasovat pro návrh dohody o brexitu, který Mayová vyjednala, i když ji odmítal. Sám se ptal premiérky, kdy odejde z funkce.

Nyní již nepodmiňuje podporu dohody tím, že ji podpoří poslanci severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), na jejichž podpoře je menšinový kabinet Theresy Mayové závislý. Pokud by se nepostavili proti a třeba se zdrželi hlasování, dohodu podpoří.

Už ráno řekl BBC: „Lepší je půlka chleba než žádný.“ Hned ale dodal, že „nezačal předstírat, že je to dobrá dohoda nebo dobrá volba.“

DUP nadále už dvakrát odmítnutý text odmítá. Ve středu naléhala na konzervativní poslance, aby zůstali pevní v odporu k dohodě, dokud v ní nedojde k „významným změnám“. Pak ale naznačila, že by mohla ustoupit a jen se zdržet hlasování

Parlament převzal iniciativu

Britský parlament ve středu hledá cestu ze slepé uličky, v níž uvázl odchod Velké Británie z EU. Britští poslanci převzali ve středu odpoledne kontrolu nad programem své schůze – stalo se tak poprvé za víc než 100 let. Jednali o možnostech řešení brexitového patu.

Na stole jsou nyní všechny možné varianty brexitu od odchodu bez dohody až po druhé referendum. Jistou šanci zřejmě má i vládou vyjednaná a parlamentem dosud odmítaná rozvodová dohoda, protože jeden z jejích kritiků řekl, že je lepší půlka než nic. Zákonodárci budou moci vyjádřit podporu vícero variantám. Z 16 poslaneckých návrhů, z nichž některé byly podobné, jich předseda sněmovny odpoledne vybral do hlasování osm. Je mezi nimi i možnost odvolat brexit.

Mayová se v parlamentu vyhnula odpovědi na otázku předsedy opozičních labouristů Jeremyho Corbyna, zda se bude vláda řídit výsledkem hlasování poslanců.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Odpůrci odchodu z EU u britského parlamentu

Zda premiérka Mayová opět předloží parlamentu návrh dohody o brexitu, kterou poslanci už dvakrát odmítli, zatím není jasné. Chtěla to udělat jen v případě, že pro ni najde dostatečnou podporu. V parlamentu Corbynovi neodpověděla, jaký má „plán B”, jen zdůraznila, že nadále usiluje o schválení dohody, kterou loni vyjednala s Evropskou unií.

Mayová v ostré slovní přestřelce s předsedou labouristů zdůraznila, že ctí vůli lidu vyjádřenou v referendu z roku 2016 a chce zajistit odchod Británie z Evropské unie.

Brexit
Odchod Velké Británie z EU odhlasovali voliči těsnou většinou v referendu v roce 2016. Původně mělo dojít k brexitu letos 29. března, ale Britové požádali EU o odklad. Vyjednanou „rozvodovou“ dohodu s EU totiž neschválil britský parlament. Sedmadvacítka připouští odklad do 22. května pod podmínkou, že Dolní sněmovna vyjednanou dohodu o podmínkách brexitu schválí, nebo odklad do 12. dubna, což je považováno za mezní datum pro přijetí rozhodnutí, zda se Britové zúčastní květnových evropských voleb.

EU žádá neopomíjet odpůrce odchodu

Evropská unie tentokrát nezachovala mlčení a předseda Evropské rady Donald Tusk řekl britským europoslancům, že by „neměli zradit šest milionů lidí, kteří podepsali petici za zrušení brexitu, milionu lidí, kteří pochodovali za (druhé) všelidové hlasování, ani většinu lidí, která chce zůstat v EU.“

Foto: David Ryneš, Novinky

Možný vývoj jednání o brexitu

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker se k brexitu při hodnocení bruselského summitu vyjádřil pouze krátce: „Pokud srovnám Británii se sfingou, tak mi sfinga přijde jako otevřená kniha.”

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová na cestě do parlamentu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám