Hlavní obsah

Tsipras obměnil vládu, odvolal deset rebelujících politiků

Přísahu v sobotu v Aténách složili noví členové řecké vlády, jimiž premiér Tsipras nahradil rebelující politiky, kteří se postavili proti dohodě s mezinárodními věřiteli. Premiér provedl celkem deset změn zejména na pozicích náměstků ministrů v pozici právoplatných členů vládního týmu. Z ministrů skončil šéf rezortu energetiky a životního prostředí Panajotis Lafazanis.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Alexis Tsipras s novými členy vlády

Článek

Lafazanise, který podobně jako tři desítky jeho spolustraníků hlasoval ve čtvrtek v parlamentu proti prvnímu balíku slíbených reforem, nahradil dosavadní šéf resortu práce Panos Skurletis. I dalšími nově jmenovanými politiky jsou stoupenci Tsiprasovy frakce nebo jeho koaličních spojenců.

"Našim cílem je tvrdě vyjednávat o podmínkách dohody, nejen ji prostě podepsat. V textu je mnoho neurčitých formulací," řekl novinářům nově jmenovaný ministr práce Jorgos Katrugalos. Vláda bude podle něj bojovat za smlouvu, která je "sociálně spravedlivá".

Složení přísahy kabinetu bylo původně odloženo kvůli kritické situaci v zemi vyvolané téměř šesti desítkami požárů, které zuří zejména v centrální a jižní části země.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám