Hlavní obsah

Trpká zpráva o zneužívání dětí v Polsku: třetiny případů se dopustili kněží

Pavel Jaňurek, Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

V letech 2017 až 2020 bylo v Polsku zjištěno 345 trestných pedofilních činů, téměř třetiny z nich se přitom dopustili kněží. Vyplývá to z aktuální zprávy polské státní komise prověřující případy sexuálního zneužívání dětí. Ta podobný dokument zveřejnila poprvé od svého vzniku v roce 2019, informovala stanice TVN24.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Šéf komise, která má za úkol zjistit současný reálný stav, prověřit potrestání pachatelů i vypracovat preventivní a výchovná opatření, Blažej Kmieciak řekl, že nejmladšímu pohlavně zneužitému dítěti byl pouhý rok, ale nejvíce jich bylo ve věku od 11 do 15 let.

Ty časy, kdy rodiče ukřivděných dětí mlčeli, neboť kněz je přece jako sám bůh, a co by na to řekli lidé, ty už skončily.
deník Gazeta Wyborcza

„Zabývali jsme se i stovkou případů, kdy pachatelé pohlavního zneužívání dětí byli duchovní. Přestože vedení katolické církve v Polsku přislíbilo komisi pomoc a spolupráci při řešení této společnost mimořádně traumatizující věci, zůstalo pouze u slov,“ zdůraznil. Komise, která má i určité vyšetřovací pravomoci, zároveň informovala, že podala 55 žádostí o zahájení trestního stíhání.

 Veřejnost přestala mlčet

Část z nich se týká katolických duchovních. „Něco takového by ještě v nedávné minulosti bylo v zemi sotva možné. Zpráva o dvou set padesáti stranách obsahuje důkazy o stovkách dětských tragédií, připravila ji a zveřejnila státní komise. Tu svolala konzervativní vláda Práva a spravedlnosti považující katolickou církev za svého spojence a v jejímž čele stojí praktikující katolík Blažej Kmieciak,“ upozornil list Gazeta Wyborcza.

Papež si zve polské biskupy na kobereček. Proti zneužívání neděláte dost, varuje

Evropa

Zřejmě se tak děje i proto, že polská veřejnost stále častěji a odvážněji hovoří o neodpustitelném hříchu duchovních, kteří zneužili své postavení, ukazuje na ně prstem a nešetří přitom hanlivými slovy na jejich adresu.

Přísné oko Vatikánu

„Ty časy, kdy rodiče ukřivděných dětí mlčeli, neboť kněz je přece jako sám bůh, a co by na to řekli lidé, ty už skončily,“ podotkl deník. Polskem po odvysílání několika dokumentárních filmů o pedofilii v katolické církvi, například filmu Tomasze Siekielskeho Jen to nikomu neříkej, otřásá série obvinění duchovních z pohlavního zneužívání dětí.

Vatikán od loňského roku potrestal čtyři polské biskupy za vědomé zakrývání pedofilních činů kněží. Papež František zároveň nařídil vyšetřování dalších vysokých polských církevních hodnostářů, kteří přehlíželi nebo úmyslně tutlali pedofilní činy podřízených.

Vatikán potrestal už čtvrtého polského biskupa

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám