Hlavní obsah

Třicet let vězení za pomoc atentátníkům na redakci Charlie Hebdo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzský soud poslal ve středu na 30 let do vězení Aliho Rizu Polata, jednoho z hlavních strůjců útoku na francouzský satirický časopis Charlie Hebdo. Muž byl shledán vinným z napomáhání terorismu. Polat je považován za pravou ruku atentátníka Amédy Coulibalyho, který po útoku na časopis zastřelil policistku a zabil čtyři rukojmí v supermarketu.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Soud v Paříži v procesu s útočníky na redakci časopisu Charlie Hebdo

Článek

Polat pomohl atentátníkovi Coulibalymu provést útok a měl dostatečné informace o jeho záměrech, odůvodnil soudce Régis de Jorna rozhodnutí senátu.

Státní zástupce žádal pro Polata doživotí. Tvrdil, že Francouz s tureckými kořeny hrál při přípravě útoků klíčovou roli. Polat popíral, že věděl o plánech na útok.

Útočníka z Paříže obvinili z pokusu o vraždu s motivem terorismu

Evropa

Třicetiletý trest za významný podíl na plánování útoků dostala také Coulibalyho partnerka Hayat Boumeddieneová. Byla však souzena v nepřítomnosti, neboť s dalšími dvěma obviněnými několik dnů před útokem odcestovala do Sýrie či Iráku. Podle agentury AP je dosud naživu, její dva společníci – bratři Belhoucineové – jsou považováni za mrtvé.

V procesu bylo obviněno 14 osob, tři z nich jsou však na útěku. Soud neřešil pouze útok na redakci časopisu Charlie Hebdo, ale také následný útok na košer supermarket na jihu Paříže. Teroristé zabili celkem 17 lidí. Tři pachatelé – bratři Chérif a Said Kouachi a Coulibaly – byli zastřeleni policií.

Pařížské útoky před více než pěti lety odstartovaly celou vlnu atentátů páchaných islámskými radikály s více než 250 oběťmi. Jenom při útoku na Charlie Hebdo bylo zabito 12 lidí. Časopis ve středu znovu otiskl karikatury proroka Mohameda, které už při prvním zveřejnění téměř deset let před atentáty vyvolaly hněv mezi muslimy na celém světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám