Hlavní obsah

Tři lidé zablokovali kvůli Gorile slovensko-rakouskou hranici

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Trojice aktivistů ve středu zablokovala hraniční přejezd mezi Slovenskem a Rakouskem v rámci protestů Gorila. „Po volbách se případ Gorila neřeší, chceme vyvolat další společenskou diskusi,“ vysvětloval důvody protestu účastník Róbert Mihály. Případ Gorila, který odhalil korupci v politice a propojení finančních skupin s politiky, vyvolal na přelomu roku vlnu masových protestů po celém Slovensku.

Tři lidé zablokovali kvůli Gorile slovensko-rakouskou hraniciVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Protestující zablokovali hranice na necelých deset minut, ale i to stačilo k tomu, aby se na dálnici u Bratislavy vytvořila dlouhá kolona. Ve středu si totiž Slováci svátkem připomínají výročí Slovenského národního povstání (SNP) a množství Slováků se v den volna vydalo do Rakouska.

„Tímto se nic nevyřeší. Ať blokují parlament, kde sedí ti, co to způsobili,“ rozčiloval se řidič, který uvízl v koloně. Z jednoho vozu vyběhla zoufalá žena a žádala policisty, aby ji pustili. „Za hodinu mi ze Schwechatu letí letadlo,“ žadonila. Policisté jí umožnili objet kolonu a dostat se rychleji do Rakouska.

Ostatní měli smůlu a museli si vystát kolonu. „Kdybych se nezastavil u bankomatu, už bych byl v Rakousku,“ krčil rameny jeden z řidičů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Opouštíte banánovou republiku, hlásal transparent.

Protestující rozdávali řidičům banány a na jejich transparentu stálo: „Opouštíte banánovou republiku“. Když protest skončil, kolona se rozjela směrem do Rakouska.

Podle Mihályho se protest uskutečnil na výročí SNP, protože nejmasovější protesty proti případu Gorila se konaly na bratislavském náměstí SNP. „Nejsme spokojeni s tím, jak je vedena tato země. Jsme pro to, aby se případ Gorila vyšetřil,“ dodal Mihály.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Protestující rozdávali řidičům banány.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám