Hlavní obsah

Tisíce klimatických extremistů zahltily policii v Haagu. Z blokované dálnice je převážela na stadion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Nizozemská policie v sobotu rozháněla vodními děly tisíce klimatických extremistů, kteří protestovali proti vládním dotacím pro ropný průmysl. Demonstranti blokovali průjezd na dálnici ve směru do Haagu. Na 2 400 účastníků protestu policie zadržela, informovala agentura Reuters.

Policie v Nizozemsku použila proti klimatickým aktivistům blokujícím dálnici vodní dělaVideo: Reuters

 
Článek

Protestního pochodu na dálnici A12 směrem do Haagu se zúčastnilo přes 10 tisíc lidí. Ignorovali tak varování úřadů, aby neblokovali hlavní dopravní tepnu do města, kde sídlí vláda a parlament, uvedla agentura Reuters.

Policisté demonstranty vyzývali, aby odešli a přesunuli se na akci pořádanou nedaleko nádraží. Aktivisté ovšem na místě zůstali i přesto, že policie proti nim použila vodní děla.

V prohlášení pak policie uvedla, že zadržela kolem 2 400 demonstrantů, včetně nezletilých. Ochránci pořádku stovky z nich odvedli do autobusů, které je odvezly na jeden ze stadionů v Haagu. Později byli propuštěni. Žádné případy zranění nebyly nahlášeny.

Foto: Reuters

Policie v Nizozemsku použila proti klimatickým aktivistům blokujícím dálnici vodní děla

Demonstraci pořádala organizace Extinction Rebellion, která uvedla, že bude v protestech pokračovat, dokud nizozemská vláda nepřestane s dotováním ropného a plynárenského průmyslu z veřejných peněz.

Šéfka haagské policie Karin Krukkertová podle DPA tvrdí, že Extinction Rebellion policejní zákrok vyprovokovala, aby se jí dostalo více pozornosti. Připomněla, že policisté se kvůli tomu nemohli věnovat naléhavým případům nebo vyšetřování trestných činů.

Koncem května bylo při podobné akci na dálnici A12 dočasně zadrženo skoro 1600 demonstrantů.

Kolem klimatických extremistů v Německu přituhuje. Policistka chrstla protestující za krk olej

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám