Hlavní obsah

Teroristé z ETA slibují, že složí zbraně

Bilbao

Baskická separatistická skupina ETA oznámila, že v sobotu složí zbraně. Příměří vyhlásila už v roce 2011, svou činnost ale neukončila. Nyní ETA, která má na svědomí více než 800 životů, slibuje, že už se definitivně odzbrojí. Teroristická organizace to oznámila v dopise, který poslala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci organizace ETA

Článek

„Po odevzdání veškerého arzenálu (zbraně i výbušniny) baskickým civilním úřadům je nyní ETA neozbrojenou organizací. Varujeme ale, že proces může být narušen nepřáteli míru,“ stojí v dopise. Ten je datovaný na pátek 7. dubna, přestože ETA uvádí, že zbraně předá až v sobotu. To ETA vysvětluje tím, že proces předávání stále probíhá.

Oznámení o odzbrojení přichází po několika letech, kdy španělské i francouzské bezpečnostní složky vedly proti skupině ETA setrvalou kampaň a zadržely mnoho jejích členů. Média proto spekulují, že ve skutečnosti už teroristé z jihu Francie a severu Španělska téměř žádné zbraně neměli.

Foto: Pablo Sanchez, Reuters

Graffiti organizace ETA

Španělský ministr vnitra Juan Ignacio Zoido oznámil, že ETA výměnou za odzbrojení žádné ústupky nezíská. „To, co musí ETA udělat, je odzbrojit se a rozpustit,“ řekl podle BBC.

ETA, tedy Euskadi Ta Askatasuna (Baskicko a jeho svoboda), vznikla před více než padesáti lety. Původně jako odbojová skupina v době vlády španělského diktátora Francisca Franca a jako separatistická skupina bojující za samostatnost baskického regionu.

Poprvé o sobě dala vědět v roce 1968, kdy v San Sebastianu zavraždila tehdejšího šéfa tajné policie. V následujících desítkách let ozbrojenci loupili, unášeli a odpalovali bomby na veřejných prostranstvích. Krom vojáků, policistů a představitelů španělské a francouzské státní správy padlo rukou baskických separatistů více než 300 civilistů.

Evropská unie i Spojené státy považují skupinu ETA za teroristickou organizaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám