Hlavní obsah

Terorista z Berlína poslal před útokem SMS zprávy, větší tragédii zabránil brzdový systém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Tunisan Anis Amri, který před týdnem na vánočním trhu v Berlíně zavraždil dvanáct lidí včetně české občanky, jen pár minut před útokem rozesílal ze svého telefonu zprávy několika lidem. Uvedl to server magazínu Focus. Podle listu Süddeutsche Zeitung mohlo být obětí ještě více, nebýt automatického brzdového systému v ukradeném kamiónu, s nímž Amri do tržiště najel.

Foto: ČTK/AP

Útočník v kamiónu zabil 12 lidí.

Článek

Atentátník podle Focusu rozesílal textové zprávy jen deset minut před útokem. Příjemci měli být islamisté v Berlíně a Porúří. Amri jim měl posílat také fotografie.

Jedním z příjemců byl podle zdroje 40letý Tunisan, jehož policie zadržela ve středu. Vyšetřovatelé u něj provedli domovní prohlídku a v následujících hodinách by se mělo rozhodnout, zda bude zatčen. [celá zpráva]

Deník Süddeutsche Zeitung upozornil, že masakr by mohl mít ještě vyšší počet obětí. Větší tragédii zabránil automatický brzdový systém. Nebyl to tedy polský řidič kamiónu, jak se spekulovalo. Atentátník měl Poláka zastřelit několik hodin před útokem. Amriho telefon zůstal po útoku ležet v kabině vozu.

Razie také v Itálii

Po dalších možných Amriho komplicích pátrá policie i v dalších evropských zemích. V Itálii, kde byl nakonec útočník zastřelen, ve středu provedli několik razií. Podle agentury ANSA se při nich policisté soustředili na osoby, se kterými Amri navázal kontakt ve vězení. Tunisan pobýval několik let ve dvou sicilských káznicích.

Mezitím vyšlo najevo, že atentátník z Německa prchal přes Nizozemsko a odtud pak přes Francii vlakem do Itálie. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám