Hlavní obsah

Teplotní rekordy padaly i na Slovensku

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Ve slovenském hlavním městě Bratislavě naměřili v pondělí rekordní teplotu 18,8 stupně Celsia. Padl tak jedenáctiletý rekord. Dosud tam naměřili rekordní hodnotu 25. února 1997, kdy teplota dosáhla 15,9 stupně.

Článek

Teplotní rekordy padaly i jinde - v Žilině či v Piešťanech, kde naměřili 17,4 stupně, čímž bylo překonáno rekordních 16,3 stupně z roku 1990. Nejchladněji bylo na Lomnickém štítu, kde naměřili mínus dva stupně.

Tatranští svišti se probudili

Teplá zima probudila tatranské sviště, kteří jen několik dní po medvědech opustili své úkryty. Svišti tím porušili dlouholetá pravidla zimního spánku, běžně se probouzejí až na přelomu března a dubna.

Když zoologové spatřili v těchto dnech běhat sviště po zasněžených tatranských dolinách, nevěřili svým očím. "Svišť se probudil v polovině hlubokého hibernačního spánku," řekla Slovenské televizi zooložka Barbara Chovancová. "Pracuji zde přes třicet let, ale něco takového jsem ještě neviděl. Je to anomálie," dodal zoolog Jozef Kováč.

Zoologové vidí příčinu v tom, že ani ve výšce 1400 metrů nad mořem neklesla v průběhu druhé poloviny ledna teplota ani v noci pod bod mrazu a přes den byly v průměru tři stupně nad nulou. Ochranáři varují, že to může mít na populaci svišťů nedozírné následky. Předčasné probuzení způsobuje, že svišti ztrácejí mnoho energie a tukových zásob. V konečném důsledku to může způsobit jejich uhynutí.

"Může to ohrozit populaci svišťů, která je už dnes kriticky ohrožená," konstatovala Chovancová.

V Tatrách žije asi 100 kolonií svišťů, což je o polovinu méně, než před třiceti lety.

Reklama

Související články

Teplé počasí budí na Slovensku medvědy

Mimořádně teplé počasí posledních dnů probudilo na Slovensku většinu medvědů ze zimního spánku. Odborníci varují, že medvědi jsou nevyspalí a mohou...

Výběr článků

Načítám