Hlavní obsah

Téměř 70 tisíc žen žijících v Německu má za sebou zakázanou obřízku

Desetitisíce žen a dívek v Německu podstoupilo zmrzačení genitálií. Vyplývá to z nejnovější analýzy, kterou ve čtvrtek představila německá ministryně pro rodinu Franziska Giffeyová (SPD). Stejný osud nyní hrozí 3000 až 15 tisícům dívek, které v Německu žijí.

Foto: Profimedia.cz

Obřízku podstoupilo na celém světě přes 200 milionů žen. Ilustrační foto

Článek

Ve srovnání s rokem 2017 vzrostl počet postižených žen o 44 procent. V případě nezletilých dívek ohrožených ženskou obřízkou je nárůst o 162 procent, uvedlo ministerstvo pro rodinu. Giffeyová však připouští, že skutečná čísla mohou být ještě vyšší.

„Mrzačení ženských pohlavních orgánů je vážným porušením lidských práv a archaickým zločinem, který porušuje právo dívek a žen na fyzickou integritu a sexuální sebeurčení,“ uvedla ministryně. Podle jejích slov to má pro postižené celoživotní fyzické a psychologické důsledky. Jejím cílem je „chránit dívky a mladé ženy a nabídnout jim pomoc“.

V Rakousku podstoupilo obřízku osm tisíc dívek, tvrdí šéfka diplomacie

Evropa

Nárůst těchto praktik souvisí především s migrační krizí. Naprostá většina žen, které musely podstoupit obřízku, je z Eritreje, Somálska, Indonésie, Egypta a Nigérie.

V Německu je tento zákrok zakázán a hrozí za něj trest i v případě, když rodiče kvůli zákroku odvezou dívku do domovské země. Ačkoliv jsou tyto praktiky běžné, tresty za ně nepadají. Odebrání pasu nebo odsouzení se stalo jen v několika málo individuálních případech, potvrdila ministryně.

Ženská obřízka je amputace některých částí vnějších pohlavních orgánů. Provádí se jich několik typů. Podle lékařů u ní dochází k nevratnému poškození zdraví. Téměř vždy se provádí na dětech. Na celém světě ji podstoupilo více než 200 milionů dívek a žen.

Reklama

Výběr článků

Načítám