Hlavní obsah

Tatry žádají odstřel dvaceti medvědů, povolení dostaly jen na dva

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Město Vysoké Tatry požádalo o odstřel dvaceti z přemnožených medvědů, ministerstvo životního prostředí však povolilo odstřelit pouze dva. Medvědi se přitom stále častěji objevují přímo ve městě u kontejnerů a snaží se dostat do hotelů, horských chat či mateřských škol.

Foto: Profimedia.cz

Medvěd hnědý (Ursus arctos)

Článek

Zvířata děsí turisty, kteří na nečekaná setkání s huňáči u hotelů nejsou psychicky připraveni a komplikují život místním.

Vysypání odpadků do kontejnerů u domů se stalo pro obyvatele Vysokých Tater adrenalinovým zážitkem. Do práce začali chodit pro jistotu vyzbrojeni píšťalkami a zvonečky na odhánění dotěrných šelem.

Deník Korzár popisuje případ, kdy medvěd nedovolil vystoupit z auta paní v Dolním Smokovci. Na psa muže z Vyšných Hágů zase zaútočila šelma sotva několik metrů od vchodu do rodinného domu.

Jiný medvěd bez rozpaků vnikl do jedné tatranské chaty, kde vyžral obsah celého mrazicího boxu se zmrzlinou a na místě spokojeně usnul.

Mimořádná situace, která nemá řešení

Letos v dubnu vyhlásily úřady na území Vysokých Tater kvůli pohybu přemnožených medvědů v blízkosti lidských obydlí mimořádnou situaci. Ta trvá už třetí měsíc, ale znepokojivý stav se nijak nelepší – a vlastně ani nemůže.

„Dostali jsme povolení k odstřelu dvou medvědů, kteří přicházejí pravidelně k lidským obydlím. Likvidace dvou jedinců problém vůbec neřeší. Proti rozhodnutí ministerstva jsme se proto odvolali,“ komentoval situaci  Miroslav Kolodzej, náčelník městské policie ve Vysokých Tatrách.

Medvěd hnědý je celoročně chráněný. A to nejen slovenskou, ale také evropskou legislativou
z prohlášení slovenského ministerstva životního prostředí

Pavol Majko, šéf Správy Tatranského národního parku, uznává, že jiná cesta než odstřel asi není. „Lidský život je nadevše,“ říká. Se střílením velkého počtu kusů však stejně nesouhlasí.

Ministerstvo životního prostředí letos povolilo odstřel dvanácti medvědů na celém území Slovenska. „Medvěd hnědý je celoročně chráněný. A to nejen slovenskou, ale také evropskou legislativou. Každou žádost posuzujeme na základě odborného stanoviska státní správy ochrany přírody,“ uvedlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám