Hlavní obsah

Švýcarskou ves pokrylo až 50 metrů bahna a kamení, stále se pohřešuje osm lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Švýcarsko v pátek ráno obnovilo po noční přestávce pátrání po osmi nezvěstných po mohutném středečním sesuvu půdy u obce Bondo. Do dosud neúspěšné operace nasadila policie i termokameru. Masa čtyř miliónů kubíků bahna a kamení je místy vysoká 40 až 50 metrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Švýcarsku pátrají po sesuvu půdy po osmi lidechVideo: Reuters

 
Článek

„Zintenzivněli jsme pátrání a povolali armádní vrtulník s infračervenou kamerou,” uvedla už ve čtvrtek večer na tiskové konferenci zástupkyně švýcarské policie Andrea Mittnerová. Ani nasazení termokamery však zatím při pátrání po osmi pohřešovaných nepomohlo. „Určili jsme oblast, kterou nyní prohledávají psovodi spolu se speciálně vycvičenými psy. Nikoho jsme však zatím nenašli,” dodala.

Foto: Gian Ehrenzeller, ČTK/AP

Policejní vrtulník nasazený do pátrání po nezvěstných ve Švýcarsku

Záchranáři nasadili i speciální přístroj na vyhledávání mobilních telefonů v naději, že jim pomůže pohřešované turisty v mase bahna najít. „Nyní máme šest oficiálně nahlášených nezvěstných a dva, o nichž se domníváme, že se v době sesuvu v postižené oblasti rovněž pohybovali,” doplnila Mittnerová.

Foto: Reuters TV, Reuters

Letecký pohled na sesuv v Bondu

Mezi pohřešovanými nejsou podle dosavadních informací žádné děti. Osm turistů ze Švýcarska, Německa a Rakouska bylo v chatě Sciora a rozhodli se k sestupu dvě hodiny před mohutným sesuvem. Bahno a kameny se ve středu s hřmotem sesuly z hory Piz Cengalo vysoké 3369 metrů do údolí a zničily vše, co měly v cestě, včetně čtyř domů v Bondu. [celá zpráva]

Foto: Giancarlo Cattaneo, ČTK/AP

sesuv půdy v Bondu

 Hrozí další sesuvy

Sesuv v oblasti podle Mittnerové způsobil otřesy o síle tří stupňů, což odpovídá malému zemětřesení. Podobné události zde přitom nejsou výjimečné, podobná se 35 kilometrů jihozápadně od Svatého Mořice stala v roce 2011 a další o rok později. Od té doby zde probíhá výzkum zaměřený na sesuvy způsobené rozmrzáním permafrostu. [celá zpráva]

Poslední měření v oblasti proběhla letos v červenci, uvedl Martin Kaiser z Úřadu pro lesnictví a přírodní katastrofy. Ta ukázala, že je podklad nestabilní. „Proto jsme byli na pád připraveni,“ řekl televizi SRF.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řítící se masa na švýcarskou vesnici BondoVideo: Reuters

Bulvární list Blick však v pátek varoval, že hrozba nekončí a Piz Cengalo představuje pro okolí i nadále velké nebezpečí. V pohybu je podle něj další milión kubíků rozmrzající zeminy. Situaci by mohla zhoršit další bouřka, která sice podle meteorologů aktuálně nehrozí, ale pokud by se přesto objevila, byla by zcela jistě silná, uvedla Nicola Möckliová z meteorologické služby Meteonews.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám