Hlavní obsah

Svědek natočil masakr v hamburském sídle svědků Jehovových

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamburk

Čtvrteční střelbu v modlitebně svědků Jehovových v Hamburku zvenčí natočil náhodný svědek. Motiv střelce, který zabil sedm lidí a následně za dosud nevyjasněných okolností sám zemřel, zůstává neznámý, média hovoří o útoku v amoku. Agentura Reuters svědkem natočené záběry zveřejnila.

Svědek natočil střílejícího pachatele před budovou svědků Jehovových v HamburkuVideo: Reuters

 
Článek

Na záznamu je vidět, jak pachatel střílí oknem v přízemí do osvětlené místnosti. Po několika výstřelech světlo zhasne, střelba však pokračuje.

„Slyšeli jsme výstřely. Těch výstřelů bylo 12 za sebou, pak jsme viděli, jak odnášejí lidi v černých pytlích,“ řekl novinářům nejmenovaný svědek události. Po střelbě zůstalo na místě také několik raněných, někteří těžce.

O pachateli nejsou známy žádné podrobnosti. Magazín Der Spiegel na webu s odvoláním na své zdroje informoval, že útočníkem byl zřejmě bývalý člen svědků Jehovových, kterému bylo 30 až 40 let. Dodal, že muže úřady nevedly jako radikála.

Masakr u svědků Jehovových v Hamburku: osm mrtvých

Evropa

Útok v modlitebně ve čtvrti Alsterdorf se odehrál ve čtvrtek zhruba ve 21:00, což bylo asi dvě hodiny po začátku setkání. Na místě zasahovala speciální jednotka, budovu prohledali pyrotechnici a okolí sledoval policejní vrtulník s termokamerou. Zásah byl rozsáhlý, protože policie zpočátku nevěděla, zda byl útočník sám a zda není na útěku.

Lidé v okolí tak dostávali na mobilní telefony varovné zprávy, aby se ukryli. Z televizních záběrů bylo patrné, jak z domu svědků Jehovových policisté odvádějí věřící do autobusu, někteří byli zabaleni do přikrývek. Počet zraněných policie zatím neupřesnila, média ale informují zhruba o osmi. Několik médií rovněž uvedlo, že jednou z obětí je nenarozené dítě. K tomu se ale zatím policie nevyjádřila.

Ruský nejvyšší soud zamítl odvolání proti zákazu jehovistů

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám