Hlavní obsah

Strache se vzdal mandátu europoslance, do politiky se chce vrátit

Vídeň

Bývalý předseda Svobodné strany Rakouska (FPÖ) a vicekancléř Heinz-Christian Strache se vzdal mandátu europoslance. Rozhodl se zůstat ve Vídni a pracovat na svém politickém comebacku, napsal server krone.at s odkazem na politikovo prohlášení.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Heinz-Christian Strache

Článek

Strache odmítl, že jeho rozhodnutí je politický obchod, aby se jeho manželka Philippa dostala na třetí, volitelné místo na kandidátce vídeňské FPÖ pro předčasné parlamentní volby.

„Můj politický život, který byl vždy zaměřen na Vídeň a Rakousko, jistě není u konce,“ uvedl Strache v prohlášení. „Návrat do aktivní politiky se může a měl by se uskutečnit až po objasnění pozadí videa z Ibizy,“ dodal.

To, že nepřijímá mandát poslance Evropského parlamentu, je „správná věc ve správném čase“. V této souvislosti odmítl spekulace, které se vyrojily s odmítnutím mandátu. "Není to žádný výsledek politického kalkulování a už vůbec ne nějaké dohody, nýbrž pouze mnou přijaté rozhodnutí,“ napsal Strache. Mandát europoslance získal Strache díky preferenčním hlasům, kterých získal 45 tisíc.

V polovině května zveřejnila německá média video, které bylo pořízené na španělském ostrově Ibiza. Strache na něm před rakouskými parlamentními volbami v roce 2017 hovoří s ženou, která se vydávala za neteř ruského oligarchy. Rozhovor se dotkl možného nezákonného financování FPÖ a přidělování státních zakázek výměnou za volební pomoc.

Kvůli skandálu, který kolem tohoto záznamu vypukl, Strache odstoupil z čela strany a rovněž z funkce vicekancléře. Následně se rozpadla vládní koalice svobodných s lidovci (ÖVP) a v Rakousku se budou 29. září konat předčasné volby. Zemi nyní vede úřednický kabinet.

Reklama

Výběr článků

Načítám