Hlavní obsah

Stíhacího ducha Kyjeva jsme si vymysleli, přiznali Ukrajinci

Kyjev
Aktualizováno

Legenda o neohroženém stíhači, jenž hlídkuje nad Kyjevem a likviduje jedno nepřátelské letadlo za druhým, byla jednou z prvních historek o srdnatém odporu Ukrajinců, které se začaly šířit médii a sociálními sítěmi. Sami Ukrajinci ale o víkendu přiznali, že duch Kyjeva nikdy neexistoval. Svůj účel pozvednout morálku přesto splnil.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Duch Kyjeva, legendární superhrdina, byla postava vytvořená Ukrajinci,“ napsalo v sobotu vedení ukrajinského letectva na Facebooku. Popřelo tak historku, která víc než měsíc žila vlastním životem, referovala o ní ukrajinská i západní média a přiživovala ji také ukrajinská oficiální místa, například ukrajinský generální štáb.

Bojovými úspěchy ducha Kyjeva se na Twitteru chlubil i ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis. O šířící se zprávě s dovětkem, že se ale patrně jedná spíš o smyšlenku, psaly i Novinky.

„Duchovi Kyjeva“ se připisovaly sestřely čtyřiceti nepřátelských letadel, což by byl mimořádný výkon i za druhé nebo první světové války. Další šíření legendy o ukrajinském stíhacím přízraku, který měl dostat vyznamenání hrdina Ukrajiny, ale uťali Ukrajinci poté, co se začaly šířit zprávy o tom, že oním duchem Kyjeva byl 29letý stíhač major Stepan Tarabalka, který byl sestřelen v březnu.

„Stepan Tarabalka není „duch Kyjeva“ a nesestřelil 40 letadel. 13. března major Stepan Tarabalka hrdinsky zemřel ve vzdušném souboji s přesilou sil ruských okupantů,“ uvedlo ukrajinské velení a dodalo: „Duch Kyjeva je legenda o superhrdinovi, kterou vytvořili Ukrajinci.“

Místo pilota celá jednotka 

Nejde však jen o poutavý příběh superpilota, dodalo vedení: „Je to kolektivní obraz pilotů 40. taktické letecké brigády chránící hlavní města. Co se stalo, nečekali.“

Označení duch Kyjeva se však už objevilo na nášivce s označením 40. taktické vzdušné brigády na pilotní kombinéze.

V posledních dnech se tradovalo, že duch Kyjeva nad ukrajinskou metropolí sestřelil 40 nepřátelských letounů a stal se tak největším ukrajinským esem od druhé světové války.

Ukrajinci oslavují hrdiny. Stíhacího ducha Kyjeva a ženistu, který se obětoval

Evropa

Pokud by ale počet sestřelů šel na konto celé jednotky, nemusí být až tak přehnaný, protože Ukrajinci jako sestřely započítávají nejen sestřely nepřátelských bojových letadel, ale i střel s plochou dráhou letu nebo bezpilotních letadel.

Reklama

Výběr článků

Načítám