Hlavní obsah

Státy EU schválily sankční režim. Porušování lidských práv mohou trestat po celém světě

– Brusel

Státy Evropské unie mohou od pondělí snáze postihovat porušování lidských práv po celém světě. Ministři zahraničí na jednání v Bruselu schválili vznik nového sankčního systému, který umožní Unii zmrazit majetek či zakázat vstup na své území lidem odpovědným za prohřešky proti lidským právům.

Foto: Pool, Reuters

Německý ministr zahraničí Heiko Maas

Článek

Podle diplomatů by mohl být systém brzy využit například pro oblast Blízkého východu či východní Asie, kde až dosud unijní země marně hledaly shodu na přijetí sankcí.

Evropský blok musel až do současnosti složitě schvalovat zvláštní sankční rámec pro každou zemi, v níž shledá nějaké porušení lidských práv. Nový režim, který bývá přirovnáván k takzvanému Magnitského zákonu uplatňovanému Spojenými státy, má umožnit jednodušší a rychlejší potrestání jedinců či soukromých nebo státních subjektů v jakékoli zemi.

EU a Británie se na vztazích nedohodly, Johnson bude mluvit s šéfkou EK

Evropa

Lidé odpovědní za mučení či další porušování lidských práv by „neměli mít možnost jezdit do Evropy nakupovat”, řekl před jednáním německý ministr zahraničí Heiko Maas, jehož země unijním schůzkám předsedá.

Nový sankční režim se bude vztahovat zejména na vážné prohřešky vůči lidským právům, mezi jinými na genocidu, mučení, mimosoudní popravy, svévolná uvěznění či omezení svobody shromažďování. Vedle zmíněných trestů může také EU zakázat svým obyvatelům či firmám spoluprácu s potrestanými subjekty.

EU zakázala Lukašenkovi cesty do svých členských zemí

Evropa

Diplomaté hovoří o tom, že by se mezi prvními mohly sankce vztahovat na země z východní Asie či Blízkého východu. EU se například kvůli složitosti dosavadních pravidel vyžadujících přijetí sankčního rámce vůči konkrétním státům nedokázala shodnout na přijetí postihů za brutální vraždu saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího.

Podle diplomatů bude možné využít nový systém například i k trestům za porušování práv lidí protestujících v Hongkongu.

Nový mechanismus má také usnadnit koordinaci postihů EU a USA, které již od roku 2012 využívají zmíněný zákon pojmenovaný po ruském právníkovi Sergeji Magnitském, kritickém ke Kremlu, který v roce 2009 zemřel ve vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám