Hlavní obsah

EU a Británie se na vztazích nedohodly, Johnson bude mluvit s šéfkou EK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Brusel

Intenzivní jednání o smlouvě, která by měla od počátku příštího roku upravit podobu vzájemných vztahů mezi Evropskou unií a Velkou Británií, nedospěla ani po týdnu k dohodě a budou přerušena. V sobotu odpoledne bude o stávající situaci hovořit předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová s britským premiérem Borisem Johnsonem.

Foto: Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Pozastavení rozhovorů kvůli přetrvávajícím "výrazným rozdílům" v pohledu na některé otázky v pátek večer oznámili hlavní vyjednavač Evropské unie Michel Barnier a jeho britský protějšek David Frost.

Frost na Twitteru uvedl, že důvodem přerušení rozhovorů jsou přetrvávající neshody v oblasti pravidel hospodářské soutěže, dohledu nad řešením sporů a rybolovu. Vyjednavači se proto rozhodli informovat své nadřízené o současném stavu věcí.

Brexitová dohoda bude hotová za pár dní, uvedl irský ministr zahraničí

Evropa

Pod tlakem

Vyjednávací týmy jsou pod výrazným časovým tlakem, neboť případná dohoda musí být schválena parlamenty do konce roku. Tehdy totiž končí pobrexitové přechodné období a Británie, která z EU odešla na konci ledna letošního roku, se přestane řídit unijními pravidly, opustí vnitřní trh EU i celní unii. Pokud se strany nedohodnou na jiném řešení, zkomplikují od ledna obchodování přes Lamanšský průliv cla a kvóty.

Tvrdý brexit ohrožuje oživení britské ekonomiky, zotavení by trvalo léta

Ekonomika

Británie i EU zdůrazňují, že je lepší nemít nakonec žádnou dohodu než dohodu, která není v jejich zájmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám