Hlavní obsah

Pohřeb královny Alžběty II. bude v pondělí 19. září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Státní pohřeb britské panovnice Alžběty II. bude v pondělí 19. září v londýnském Westminsterském opatství. Začne ve 12:00 SELČ . V sobotu to oznámil královský palác.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II.

Článek

Předtím bude rakev se zesnulou královnou čtyři dny vystavena ve Westminsterském sále v budově parlamentu.

O tom, kdo bude zastupovat Českou republiku na pohřbu britské panovnice, se rozhodne až tehdy, pokud ČR obdrží pozvání, sdělil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Královna zemřela ve čtvrtek na zámku Balmoral ve Skotsku. Rakev s tělem v neděli zamíří do Edinburghu, v pondělí bude převezena do tamní katedrály. Smutečního průvodu se zúčastní i král Karel III. s manželkou. Teprve poté bude rakev v úterý letecky přepravena do Londýna.

Ještě před pohřbem nový britský panovník vyrazí na cestu do zemí Spojeného království. Kromě Skotska navštíví také Wales a Severní Irsko.

Státní pohřeb zažila Británie naposledy v roce 1965, kdy se loučila s několikanásobným ministerským předsedou Winstonem Churchillem. Nyní se do Londýna sjede řada hlav států a vlád z celého světa a také monarchové. Účast už přislíbil mimo jiné americký prezident Joe Biden, francouzský prezident Emmanuel Macron či japonský císař Naruhito.

Reklama

Výběr článků

Načítám