Hlavní obsah

Start F-35B z britské letadlové lodě: Skokanský můstek a pak do vzduchu

Portsmouth

Z britské letadlové lodi HMS Queen Elisabeth v přístavu v Portsmouthu v pondělí poprvé odstartoval nový palubní bojový letoun Lockheed F-35B Lightning II. Letoun, který má zkrácený vzlet, využil při startu na lodi o výtlaku 65 000 tun skloněnou rampu na přídi, které se přezdívá skokanský můstek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z letadlové lodi HMS Queen Elizabeth odstartovala nadzvuková stíhačkaVideo: Royal Navy, AP

 
Článek

Loď se do Portsmouthu vrátila minulý týden od východního pobřeží USA, kde probíhaly testy letadel na palubě. Letoun na palubě zůstal po testech kvůli údržbě, než zamířil na domovskou britskou základnu Marham.

Zkušební pilot Peter Wilson vyzkoušel s F-35B nový způsob přistání. Nacvičil ho na simulátoru, kde jej zkoušel více než dvoutisíckrát. Stroj obvykle přistává na palubě kolmo, jenomže v takovém případě musí vypustit většinu paliva a nesmí nést podvěšené zbraně. Klasické přistání je sice pro pilota složitější, ale tyto dva úkony nevyžaduje.

V Portsmouthu to bylo poprvé, co z paluby HMS Queen Elisabeth odstartoval britský letoun F-35 na britském území.

Británie už dostala 17 strojů F-35B, které mají zkrácený vzlet a přistání, každý je v ceně 120 milionů liber. Celkem jich má do výzbroje zařadit 138, všechny by měly být dodány do roku 2030.

Reklama

Výběr článků

Načítám