Hlavní obsah

Starostu Oděsy zadrželi kvůli korupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská prokuratura oznámila, že v souvislosti s vyšetřováním korupce u policie zadržela starostu Oděsy Hennadije Truchanova. Ten stanul v čele černomořského přístavního města v roce 2014 a od roku 2017 ho ukrajinské úřady vyšetřují kvůli obvinění ze zpronevěry. Truchanov pochybení popírá.

Foto: Profimedia.cz

Starosta Oděsy Hennadij Truchanov (vlevo) na archivním snímku

Článek

Truchanov a další lidé čelí obvinění ze zpronevěry 92 milionů hřiven (bezmála 53 milionů korun) kvůli plánu získat administrativní budovu ve staré průmyslové továrně v Oděse do obecního vlastnictví za nadhodnocenou cenu, uvedla ukrajinská prokuratura.

V roce 2018 byl starosta obvinění zproštěn, ale o tři roky později bylo vyšetřování obnoveno, připomněl Reuters.

Starosta byl nyní podle prokuratury zadržen a umístěn do vazby na 60 dní, jelikož nezaplatil soudem stanovenou kauci ve výši přes 30,8 milionu hřiven (přes 17,5 milionu korun). Soud zároveň stanovil pro Truchanova alternativu v podobě kauce ve výši přes 13,4 milionu hřiven, napsal list Kyiv Post. Reuters poznamenal, že se mu nepodařilo starostu zastihnout, aby se vyjádřil.

Dlouhodobý problém

Ukrajina se dlouhodobě potýká s problémem korupce, jejíž omezení je jednou z podmínek budoucího členství země v Evropské unii. Vypořádat se s úplatkářstvím je pro Ukrajinu důležité také vzhledem k tomu, že skandály by mohly podkopat ochotu západních spojenců poskytovat zemi bránící se ruské agresi vojenskou i finanční pomoc. Prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil boj proti úplatkům, přestože je v zemi válka, kterou svou invazí loni v únoru rozpoutalo Rusko, píše Reuters.

Miliony v gauči. Ukrajinskou obranu dál sužují korupční aféry

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám