Hlavní obsah

Španělský král dál hasí skandál, sestře odebral titul vévodkyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělský král Felipe VI. odebral titul vévodkyně z Palmy de Mallorca své sestře Cristině, oznámil královský palác. Monarcha se tak snaží zesílit tlak na Cristinu, aby se vzdala svých následovnických nároků, uvedla agentura Reuters. Královská rodina také chce napravit obraz pošramocený skandály kolem Cristiny a jejího manžela.

Foto: Albert Gea, Reuters

Princezna Cristina

Článek

„Oficiální státní list vydá královský dekret, ve kterém Jeho Veličenstvo král odebere titul vévodkyně z Palmy de Mallorca Její královské Výsosti infantce Cristině,“ uvádí podle agentury AFP prohlášení královského paláce.

Titul vévodkyně z Palmy de Mallorca dostala Cristina od svého otce krále Juana Carlose u příležitosti svého sňatku s Iňakim Urdangarinem v roce 1997.

Juan Carlos abdikoval loni v červnu a na trůn nastoupil Felipe VI. Jeho devětačtyřicetiletá sestra Cristina je podle prokurátorů zapletena do finančních machinací svého šestačtyřicetiletého manžela Urdangarina.

Tento bývalý olympijský reprezentant v házené je obviněný, že zpronevěřil spolu s dalšími komplici zhruba šest miliónů eur (téměř 170 miliónů korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělská princezna Cristina odchází od souduVideo: Reuters

Cristina by měla ještě letos stanout před soudem. Bude tak prvním členem španělské královské rodiny od obnovení monarchie v roce 1975, který se dostane před porotu.

Pokud bude shledána vinnou, hrozí jí až čtyřleté vězení. Skandál se vyšetřuje už čtyři roky a kvůli aktérům mu média věnují velkou pozornost. Celá aféra výrazně poškodila královskou rodinu v očích veřejnosti a Felipe VI. se snaží její obraz napravit.

Urdangarin je obviněný z praní špinavých peněz a zpronevěry. Může být v případě prokázání viny odsouzený až na 19 a půl roku vězení. Termín zahájení procesu zatím stanoven nebyl, ale předpokládá se, že začne ve druhé polovině roku. Oba obvinění se prostřednictvím svých právníků opakovaně nechali slyšet, že jsou nevinní.

Reklama

Související články

Španělsko má nového krále

Na španělský trůn usedl nový král – šestačtyřicetiletý Felipe VI. Dosavadní korunní princ složil ve čtvrtek ve španělském parlamentu slavnostní přísahu...

Výběr článků

Načítám