Hlavní obsah

Španělský herec je vyšetřován kvůli podpoře žen znevažujících církev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělský herec Guillermo ,Willy' Toledo je ve Španělsku stíhán za to, že se na internetu zastal třech žen souzených za urážku náboženského cítění. V pondělí uspořádal tiskovou konferenci v prostorách farnosti svatého Karla Boromejského, jíž se zúčastnil manžel Penelopy Cruzové, herec Javier Bardem.

Foto: Profimedia.cz

Španělský herec Guillermo 'Willy' Toledo na pondělní tiskové konferenci v kostele svatého Karla Boromejského

Článek

Na tiskové konferenci Toledo uvedl, že se necítí vinen, a proto se také minulý měsíc nedostavil k soudu k prvnímu slyšení. „Nespáchal jsem žádný zločin, a proto nemusím před soudem vysvětlovat své náboženské cítění, své přesvědčení, svůj způsob myšlení, svou sexualitu. V tom všem mě chrání ústava,” řekl.

Bardem varoval, že je ve Španělsku „ohrožena svoboda slova”.

Španělská justice vyšetřuje Toleda kvůli „urážce Boha a Panny Marie”, jíž se dopustil loni v červenci na Facebooku tím, že podpořil tři ženy souzené v Seville za urážku náboženského cítění. Tyto ženy uspořádaly v roce 2014 průvod, připomínající tradiční náboženská procesí, a nesly obrovskou maketu vagíny. Cílem akce podle nich bylo protestovat proti patriarchálnímu smýšlení ve společnosti.

„Tři ženy jsou souzeny za to, že zorganizovaly v Seville Procesí neposlušné vagíny. Podle soudkyně zesměšnily svatost a panenství Panny Marie,” napsal loni Toledo na sociální síti. Dodal, že na takové dogma svatosti „kašle” a že tento soud je „ostudou téhle země”.

„Fakt, že se může tohle trestat vězením, mi připadá jako návrat do doby frankismu,” řekl Toledův herecký kolega Bardem s odkazem na období frankistické diktatury.

Toledo s kolegy uspořádal setkání s tiskem v prostorách farnosti svatého Karla Boromejského v den, kdy se měl dostavit k soudu. Ten byl ale kvůli stávce španělských soudců odložen na 28. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám