Hlavní obsah

Razie na úřadech katalánské vlády, k výslechu museli i starostové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona
Aktualizováno

Španělská vojenská policie ve středu provedla razie na úřadech katalánské vlády. Zadržela tajemníka ministra financí, v jehož gesci byla příprava referenda o samostatnosti regionu, které ale ústřední vláda považuje za protiústavní. Spolu s ním bylo zadrženo 11 dalších úředníků. Současně byli v úterý na prokuraturu předvoláni první starostové katalánských měst, kteří slíbili umožnit konání referenda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po razii na úřadech kvůli referendu o samostatnosti vypukly v Katalánsku nepokojeVideo: Reuters

 
Článek

Policie zadržela Josepa Mariu Jového, tajemníka katalánského ministra financí Oriola Junquerase. Madrid už dříve převzal kontrolu nad klíčovými částmi regionálního rozpočtu a policie ve středu zasahovala také na dalších katalánských ministerstvech.

Proti úřednímu zákroku vyrazily do ulic protestovat stovky lidí.

Foto: Albert Gea, Reuters

Demonstrace před katalánským ministerstvem financí

Madrid se snaží zákonnými prostředky zabránit konání referenda plánovaného na 1. října. Generální prokuratura minulý týden přikázala policii zatýkat osoby, které ho budou připravovat a také nařídila vyšetřování více než sedmi stovek katalánských starostů, kteří nabídli poskytnout obecní prostory pro všelidové hlasování.

Trojice předvolaných starostů využila svého práva u výslechu mlčet, zato jejich stoupenci před budovou prokuratury v Barceloně dávali svou podporu najevo velmi hlučně, uvedla agentura Reuters.

„Volit není zločin,“ řekl novinářům při odchodu z prokuratury v Barceloně starosta města Mollerussa Marc Solsona. „Jsem jen starosta a musím sloužit svým občanům. Mou povinností je, aby lidé 1. října mohli volit podle zákona schváleného katalánským parlamentem, a co bude se mnou, to není důležité,“ dodal s odkazem na možný trest ze strany centrálních úřadů.

Podobně hovořili i další v úterý vyslechnutí starostové.

Foto: Albert Gea, Reuters

Dav před katalánským ministerstvem financí požaduje referendum.

Madrid hlasování vylučuje

Zatímco premiér Mariano Rajoy konání referenda zcela vylučuje, katalánští představitelé vyhlašují, že jim v něm nezabrání ani zákonné hrozby.

Španělská vláda se kvůli plebiscitu obrátila na ústavní soud, který jeho konání minulý týden zablokoval, dokud řádně nerozhodne, zda je, či není protiústavní. Ministerstvo financí v Madridu se v pátek rozhodlo dočasně převzít kontrolu nad většinou katalánského rozpočtu, aby zabránilo financování aktivit, jež jsou podle něj nelegální.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám