Hlavní obsah

Souvislost s Podněstřím? Odvolaný šéf ukrajinské bezpečnostní rady bude velvyslancem v Moldavsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvolaný šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov bez minulosti v diplomatických službách se stane novým velvyslancem Ukrajiny v Moldavsku. Do funkce ho jmenoval prezident Volodymyr Zelenskyj, podle nějž je Moldavsko pro Ukrajinu mimořádně důležitou zemí. V Kišiněvě vyvolalo jmenování „velký humbuk“, napsal zpravodajský portál Newsmaker.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci během vojenské přehlídky v Podněstří (foto z roku 2015)

Článek

Mnozí ukrajinští i moldavští experti spojují jmenování Danilova s otázkou proruské separatistické moldavské enklávy Podněstří.

Podle bývalého ukrajinského ministra zahraničí Pavla Klimkina to Danilov „nebude mít v Moldavsku pracovně vůbec lehké“.

„Ruský vliv v Moldavsku je nejen silný, je hlavně systémový. Na rozdíl od nás (Ukrajinců) Moldavané stále koukají na ruskou televizi, pracují v Rusku. Dokonce i ti, kteří nemají s Ruskem nic společného, jsou spotřebitelsky orientováni na Rusko. V Moldavsku není ekonomická situace vůbec jednoduchá, takže pracovat tam je těžké,“ prohlásil ve vysílání Radio NV Klimkin.

Rumunská armáda v Moldavsku nebo na Ukrajině? Budeme chránit naše občany, plánuje Bukurešť

Evropa

„Přece nemůžeme mít (neuznané) Podněstří jako ruskou enklávu, pokud budeme v Evropské unii my (Ukrajina - pozn. red.) i Moldavsko. To není možné. Je potřeba vypracovat strategii a zrealizovat ji tak, aby Podněstří nebylo jen na ruském háčku,“ prohlásil otevřeně Klimkin.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Oleksij Danilov (archivní foto)

To, že byl Danilov jmenován jen několik dní po svém odvolání z čela bezpečnostní rady, svědčí o tom, že nešlo o žádnou improvizaci, ale výměna byla naplánovaná, uvedl pro Newsmaker bývalý moldavský vicepremiér pro reintegraci s Podněstřím Alexandru Flenchea.

Na poplach bijí hlavně proruští moldavští politologové. Například podle Alexandra Corinenca by Ukrajina ráda získala zbraně z bývalých sovětských muničních a zbrojních skladů v podněsterské Cobasně. „Není žádné tajemství, že horké hlavy v Kyjevě sní o tom, jak vítězně vstupují do Tiraspolu a vyvážejí zbraně z Cobasny, ale moldavské úřady uplatňují velmi opatrnou politiku,“ citoval Corinenca Newsmaker.

Moldavský zástupce organizace WatchDog Valeriu Paša soudí, že jmenování Danilova není žádným „nebezpečným signálem“, naopak, svědčí to o důležitosti Moldavska v očích Ukrajiny a „humbuk“ prý vyvolává hlavně politická váha samotného Danilova.

Zelenskyj náhle odvolal tajemníka bezpečnostní rady Danilova

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám