Hlavní obsah

Soud poslal na 30 let do vězení muže kvůli útoku na vánoční trhy ve Štrasburku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s útokem na vánoční trhy ve Štrasburku v roce 2018, při kterém zemřelo pět lidí, dnes u soudu v Paříží padl třicetiletý trest vězení. Dostal ho muž, který podle obžaloby útočníkovi Chérifovi Chekattovi pomohl obstarat si zbraň, píše agentura AFP. Samotného Chekatta zastřelila po dvou dnech od útoku policie.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Policista hlídá uzavřené centrum Štrasburku po útocích v prosinci 2018

Článek

Podle soudu se obžalovaný Audrey Mondjehi dopustil zločinného spolčení s Chekattem. Soud dospěl k závěru, že oba muži měli velmi úzký vztah, a proto Mondjehi musel vědět o „násilnické radikalizaci“ Chekatta.

To byla i hlavní teze obžaloby. Podle ní se Mondjehi vyskytoval ve všech fázích přípravy útoku. Soud ale Mondjehiho zprostil viny v případě podílu na vraždách, protože se domnívá, že obžalovaný neznal do detailu zločinecké plány svého známého.

Obhajoba tvrdila, že Mondjehi neměl ponětí o sympatiích svého známého k radikálnímu islámu. „Nikdy bych si nepředstavil, že by mohl něco takového udělat, nikdy jsem si nemyslel, že se radikalizoval,“ řekl dnes při závěrečné řeči Mondjehi. Zároveň ale přiznal, že Chekattovi pomohl. Obhajoba proto žádala, aby byl odsouzen za zločinné spolčení, ale bez přitěžující okolnosti terorismu.

S mírnějšími obžalobami, které neobsahovali prvek terorismu, stanuli před soudem i další tři muži. Dva z nich dostali trest ve výši pěti a čtyř let vězení. Posledního muže soud zprostil viny.

Teroristický útok ve Štrasburku, který se odehrál 11. prosince 2018 v době vánočních trhů, si kromě pěti mrtvých vyžádal i 11 zraněných. Devětadvacetiletého pachatele policie po 48 hodinách pátrání zastřelila. Teroristická organizace Islámský stát (IS) posléze bez důkazů oznámila, že Chekatt byl jedním z jejích „vojáků“.

Útok ve Štrasburku má pátou oběť, zemřel 35letý Polák

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám