Hlavní obsah

Šojgu: Rusko zvýší bojeschopnost svých vojenských základen v Kyrgyzstánu a Tádžikistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko zvýší bojeschopnost svých vojenských základen v Kyrgyzstánu a Tádžikistánu, oznámil v pátek ruský ministr obrany Sergej Šojgu v indickém Novém Dillí na jednání ministrů obrany zemí Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO).

Ruský ministr obrany Šojgu se na summitu SCO setkal se svým čínským protějškemVideo: Reuters

 
Článek

Moskva tak podle Šojgua reaguje na Spojené státy, které se prý snaží obnovit svou přítomnost ve Střední Asii „pod záminkou pomoci s bojem proti terorismu“ a údajně již oslovily státy Střední Asie s žádostí o rozmístění vlastní vojenské infrastruktury. To Rusko „vnímá jako přímé ohrožení stability na území SCO“, prohlásil Šojgu podle agentury RBK.

Šanghajská organizace pro spolupráci sdružuje Čínu, Rusko, Kazachstán, Tádžikistán, Kyrgyzstán a Uzbekistán. Není vojenskou aliancí. Pozorovatelský status mají některé další státy, například Afghánistán, Bělorusko či Írán.

Ruský ministr obrany se v Dillí týž den „neplánovaně“ sešel s čínským protějškem Li Šang-fuem. Informovala o tom bez bližších podrobností ruská agentura RIA Novosti. Oba politici se viděli naposledy před deseti dny v Moskvě. Li tehdy řekl, že jeho cesta má světu demonstrovat záměr Pekingu posílit strategickou spolupráci s Moskvou.

Šojgu na jednání SCO také prohlásil, že Západ nasadil (po zahájení ozbrojené agrese na Ukrajině - pozn. red.) proti Rusku vojenský potenciál všech zemí NATO. „Okamžitě byly proti Rusku oznámeny rozsáhlé sankce, zorganizovaly se dodávky zbraní na Ukrajinu, poskytují se (Ukrajině) zpravodajské poznatky, do zóny bojů zamířili vojenští poradci a žoldnéři.“ Podle ruského ministra to svědčí o včasné přípravě Západu ke konfrontaci s Ruskem.

Putin podepsal výnos o deportaci Ukrajinců, kteří nechtějí ruské občanství

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám