Hlavní obsah

Sobotka: Jednání s Brity budou dlouhá a složitá

Právo, Michal Mocek, Brusel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Obtížná jednání o budoucím odchodu Britů z EU očekává český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po úterním jednání Unie s premiérem Davidem Cameronem. Ten se v úterý možná naposledy účastnil summitu EU.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„S Británií nás nepochybně čekají ještě dlouhá a složitá jednání. Členské státy se shodly na tom, že jednat s Británií můžeme teprve v okamžiku, kdy aktivuje článek 50 a oznámí, že vystupuje z EU. Po dnešku je zřejmé, že David Cameron to neučiní,“ konstatoval premiér.

Sobotka i další unijní předáci nyní očekávají, že žádost o odchod Británie z EU podá příští premiér této země hned při své první návštěvě v Bruselu. „Většina členských zemí EU včetně ČR pokládá za rozumné, aby nový britský premiér, jakmile přijede do Bruselu, oznámil aktivaci článku 50,“ řekl šéf české vlády.

„Referendum tu je jako realita. Nevidím žádný způsob, jak to opět zvrátit.,“ poznamenala k tomu německá kancléřka Angela Merkelová.

Cameron slíbil kroky proti nevraživosti

Sobotka také popsal, co se čeká od nové britské vlády, složené nejspíše z odpůrců Unie: „Je evidentní, že stoupenci brexitu líčili budoucnost pouze v určitém světle, z určitého úhlu. Jestliže teď sestaví novou vládu, musí Britům jasně říci, jakým směrem budou chtít vést jednání s EU o vystoupení Británie, jak blízko chtějí, aby Británie Unii byla a co všechno to bude znamenat. Je zřejmé, že každý vztah má svá práva a povinnosti, své náklady a výnosy.“

Na britského premiéra apeloval, aby v Británii udělal maximum proti šíření nevraživosti vůči migrantům z východu Unie. „Jsem rád, že David Cameron to přislíbil,“ dodal.

K postoji EU český premiér řekl, že: „Většina členských zemí včetně ČR usiluje o to, aby vztahy s Británií byly do budoucna vyvážené, blízké a aby umožnily ochránit práva pracovníků z EU, kteří pracují ve Velké Británii.“

Reklama

Výběr článků

Načítám