Hlavní obsah

Slovenští policisté nutili romské děti, aby se navzájem fackovaly. Soud je osvobodil

Právo, ivi
Košice

Košický okresní soud v pátek potvrdil osvobozující rozsudek pro deset policistů, kteří měli v březnu 2009 nutit romské děti, aby se vzájemně fackovaly. Soud zamítl odvolání prokurátora proti loňskému osvobozujícímu rozsudku Okresního soudu Košice II.

Foto: Polícia SR

Slovenská policie při zásahu

Článek

Generální prokuratura Slovenské republiky obžalovala devět mužů a jednu ženu ze zneužívání pravomocí veřejného činitele.

Soud nevzal v potaz nahrávku z mobilního telefonu, kterým policisté vzájemné fackování chlapců natočili. Video nebylo podle soudu pořízené zákonným způsobem.

Právní zástupkyně poškozených Vanda Durbáková označila osvobozující verdikt za zklamání. „Do jisté míry to vnímáme jako selhání spravedlnosti. Veřejnost měla možnost vidět prostřednictvím videozáznamu, co se odehrávalo. Je smutné, že tyto důkazy soudům nestačily k odsouzení obžalovaných,“ uvedla.

Šikana na služebně

V březnu 2009 měla skupina romských dětí na košické ulici okrást starší ženu. Policisté je za to předvedli na policejní stanici. Na děti, tehdy ve věku 10 až 16 let, pouštěli psy bez náhubků a nutili je, aby se vzájemně fackovaly. Vzápětí se musely svléct do naha a policisté jim měřili čas.

Na záběrech z mobilního telefonu je slyšet, že policisté se jim přitom posmívali a zdůrazňovali jejich romský původ. Jednomu z chlapců měl policista přikázat, aby mu lízal boty.

Obžalovaní po celou dobu vinu popírali. Po obvinění byli všichni policisté propuštěni, personální rozkazy ministra vnitra nicméně soudně napadli a příslušné soudy rozhodly o jejich zrušení. Do služby se mohli vrátit. Po více než 11 letech však už někteří u policie nepracují.

Reklama

Výběr článků

Načítám