Hlavní obsah

Slovenští ministři musí vrátit část platu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli vysokému zadlužení státu budou muset slovenští ministři vrátit část své mzdy. Ve středu to oznámil slovenský úřad vlády. Každý vrátí 21 500 korun.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Slovenský premiér Eduard Heger

Článek

Už od letošního května totiž měli mít ministři zmrazené platy na loňské úrovni kvůli vysokému zadlužení státu, když dluh překročil 60 procent hrubého domácího produktu. To se však nestalo a ministři brali měsíčně zhruba o 300 eur více, než měli. Členové kabinetu premiéra Eduarda Hegera (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) tak budou muset vrátit část svém mzdy. Každý ministr bude muset vrátit asi 880 eur (21 500 korun).

Snížení platu členům kabinetu na úroveň předchozího roku je jednou ze sankcí, kterou předpokládá ústavní zákon o takzvané dluhové brzdě a které mají zabránit vládě ve vyšším zadlužení Slovenska. Zadlužení země v uplynulých dvou letech výrazněji rostlo, a to především v souvislosti s negativnímu dopady pandemie covid-19.

Inflace na Slovensku zrychlila na 14 procent

Ekonomika

„Dostali jsme informaci od úřadu vlády, že bychom měli vrátit část našich mezd. Když bude třeba něco vrátit, tak to vrátím,“ řekl ministr dopravy Andrej Doležal z hnutí Jsme rodina.

Základní plat člena kabinetu na Slovensku je stanoven na půl druhého násobku výdělku poslanců parlamentu, jimž měsíční mzda bez příplatků letos stoupla na 3270 eur (přes 80tisíc korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám