Hlavní obsah

Slovenští komunisté rozvěsili billboardy s Husákem

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Komunistická strana Slovenska (KSS) nesehnala 17tisíc eur (přes 434 tisíc korun) na volební kauci a únorových parlamentních voleb se tak nezúčastní. Strana však přesto umístila po Slovensku několik billboardů s fotografií normalizačního prezidenta Gustáva Husáka.

Billboard Komunistické strany Slovenska

Článek

Na plakát s upozornil v pondělí slovenský Denník N. Billboard obsahuje kromě Husákovy fotografie text: „Jak se vám daří, děti moje, 30 let po převratu? Je váš život teď lepší? Ne? Tak to změňte!”

Jenže KSS v příštím roce do voleb nepůjde. „Je to poprvé v historii této strany,“ posteskl si místopředseda KSS, rodák ze Sýrie Jalal Suleiman. „Důvod je jednoduchý - nedostatek finančních prostředků. Kauci ve výši 17tisíc eur považujeme za diskriminační a stranám, za nimiž nestojí oligarchové, případně bohatí podnikatelé, dává překážku vstupu do voleb,“ dodal.

Neúčast ve volbách však Suleiman připisuje také osobnímu selhání některých lidí. Nikoho konkrétního však nejmenoval.

Původní KSS se v roce 1990 přejmenovala na Stranu demokratické levice. Ortodoxní komunisté začali opět samostatně fungovat v roce 1992. Pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do parlamentu překročila KSS pouze jednou - v roce 2002, když stál v čele strany Jozef Ševc, zeť bývalého vysokého funkcionáře Komunistické strany Československa Vasila Biľaka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám