Hlavní obsah

Slovenští horští záchranáři pomáhali českým turistům

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V průběhu víkendu pomáhali slovenští horští záchranáři hned několika českým turistům, kteří se dostali do nesnází. Horská záchranná služba (HZS) na sociální síti informovala, že všechny záchranné akce byly úspěšné.

Foto: HZS

Ošetření české turistky v Malé Fatře foto

Článek

V sobotu v podvečer požádaly o pomoc horské záchranáře dvě české turistky. Matka s dcerou ve věku 42 a 21 let se vydaly na túru po hřebenu Nízkých Tater a zabloudily. „Turistky plánovaly jít z Chopku po žlutě značkovaném chodníku a chtěly se vrátit do doliny Tri vody. Přešly však až na Poľanu, opustily chodník a vydaly se na severozápad,“ uvedla stránka HZS.

Záchranáři se na základě GPS souřadnic vydali do doliny Mošnica a turistky hledali ve tmě pomocí sirén a majáků na služebním vozidle. „Po jejich nalezení byly obě transportovány do ubytovacího zařízení v Demänovskej dolině,“ dodali horští záchranáři.

Ve tři hodiny v noci ze soboty na neděli kontaktovali horské záchranáře čeští turisté ve Vysokých Tatrách. „Jeden z turistů si ztěžoval na bolesti dolní končetiny a nemohl pokračovat. Po dohodě s operátorem turisté přečkali noc na místě. V neděli ráno přiletěl na místo vrtulník, který muže transportoval na heliport ve Starém Smokovci, kde si ho převzala posádka rychlé zdravotní pomoci. Druhý turista scházel samostatně,“ uvedli horští záchranáři.

V Malé Fatře se v neděli zranila 25letá česká turistka. „Turistka uklouzla v Horních dírách a způsobila si tržnou ránu. Přivolaní horští záchranáři turistku na místě ošetřili a doprovodili ji k terénnímu vozidlu. Turistku pak transportovali k Domu Horské služby v obci Štefanová, odkud pokračovala na lékařské ošetření společně se svými kamarády,“ dodala horská záchranná služba na sociální síti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám