Hlavní obsah

Slovenští důchodci zájem o Sputnik nevytrhnou, může skončit v koši

Bratislava

Slovensko spustilo tento týden očkování ruskou vakcínou Sputnik V a dodatečně umožnilo registraci na ni lidem starším 60 let. Zdá se, že ani důchodci zájem o Sputnik nezvedli a tisíce dovezených vakcín skončí v koši.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Lahvičky vakcíny Sputnik V

Článek

Slovensko dovezlo začátkem března 200 tisíc dávek Sputniku a do středy se na očkování ruským preparátem přihlásilo necelých deset tisíc lidí. Největší zájem je i nadále v Žilinském kraji, kde se přihlásila téměř tisícovka lidí. Nejvyšší poptávku vykazuje věková kategorie 40 až 44 let.

Politický boj

Podle odborníků se očkování Sputnikem odkládalo tři měsíce, stalo se předmětem politického boje a přispělo k tomu, že premiér Igor Matovič byl nucen vyměnit post předsedy vlády za křeslo ministra financí, aby zachránil koalici. Někteří zájemci už mezitím pochopitelně dostali jinou vakcínu.

Sputnik bude i pro Slováky nad 60 let. Bezpečnost prý potvrdila studie od Rusů

Koronavirus

Ti, kteří se nyní hlásí, jinou očkovací látku zásadně odmítají. Například Milan (60) z města Modra si počkal na Sputnik a první injekci má už za sebou. „Nemám žádné vedlejší příznaky,“ řekl webu pluska.sk. Roman (57) z Bratislavy dodal, že mírně cítí místo vpichu, ale jinak je zcela v pořádku. „Žádná horečka, zimnice, změny nálad, agresivita,“ podotkl s úsměvem.

Hrozí znehodnocení

Juraj Kamaras, šéf firmy Imuna Pharm v Šarišských Michaľanech, kde je Sputnik pro Slovensko uskladněn, upozornil, že použitelnost prvního sta tisíc ampulí vyprší už koncem července.

Za každou dvojdávku Sputniku, která je potřebná k úplnému očkování, přitom Slovensko zaplatilo 17 eur (432 korun) a reálně hrozí, že značná část vakcín skončí nepoužitá.

Slovensko je po Maďarsku druhou členskou zemí, která očkuje ruskou vakcínou Sputnik V. Tu dosud neschválila Evropská léková agentura

Reklama

Související články

Slovensko může očkovat vakcínou Sputnik V

Maďarská certifikovaná laboratoř potvrdila, že zásilka vakcíny Sputnik V dodaná Slovensku je v pořádku. V pátek to oznámil slovenský ministr zdravotnictví...

Putin nabídl placenou vakcinaci pro cizince

Zorganizovat v Rusku placené očkování pro cizince do konce června uložil v pátek ruské vládě prezident Vladimir Putin. V projevu na Petrohradském mezinárodním...

Výběr článků

Načítám