Hlavní obsah

Slovenský poslanec se vzdal mandátu, čelí obvinění ze sexuálního zneužití nezletilé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec nejsilnější vládní strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Ján Herák (33) ve středu oznámil, že se vzdal poslaneckého mandátu. Důvodem je obvinění ze sexuálního zneužívání nezletilé osoby, které však Herák důrazně odmítá.

Foto: Profimedia.cz

Ján Herák

Článek

Exposlanec chce svým rozhodnutím podle vlastních slov chránit především svoji rodinu. „Nevzdávám se mandátu proto, aby mě média tlačila, že jsem se tímto k něčemu přiznal. Svědomí mám čisté,“ řekl Herák. „Budu nadále spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení,“ zdůraznil.

Bývalý poslanec čelí obvinění, že na letním táboře sexuálně zneužil 14letou školačku. Krajská prokuratura v Nitře potvrdila, že Herák byl obviněn ze sexuálního zneužívání nezletilé osoby, opuštění dítěte, o nějž se měl starat, a z ohrožování mravní výchovy mládeže. Podle slovenských médií by v případě prokázání viny Herákovi hrozilo až desetileté vězení.

Slovenský poslanec čelí obvinění ze sexuálního zneužívání nezletilé

Evropa

Televize Joj uvedla, že Herák se měl se školačkou postupně sbližovat, k sexuálnímu zneužití nezletilé pak došlo loni v létě na dětském táboře v obci u Nitry. Dívka žije v dětském domově a trestní oznámení podala ředitelka domova.

Herák organizuje letní tábory pro děti z dětských domovů v rámci svého občanského sdružení s názvem Fantazie dětí. Sám poslanec vyrůstal v dětském domově. Je ženatý a má dceru. „Tábory pro děti organizuji už 15 let. Často se jednalo o děti z dětských domovů, z neúplných rodin nebo z vyloučených komunit. Tyto děti mají někdy potřebu si vymýšlet nebo zaujmout,“ řekl na svou obhajobu Herák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám