Hlavní obsah

Slovenský poslanec nebude potrestaný za xenofobní výrok na sociální síti

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský nejvyšší soud potvrdil v úterý rozhodnutí soudu první instance, který loni zprostil obžaloby poslance krajně pravicové strany Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Stanislava Mizíka (54) v souvislosti s xenofobními výroky na sociální síti. Vůči verdiktu nejvyššího soudu se nelze odvolat.

Foto: Profimedia.cz

Stanislav Mizík

Článek

Mizíkovi byl přisuzovaný status na sociální síti, v němž kritizoval bývalého prezidenta Andreje Kisku za to, že vyznamenal několik lidí židovského původu. „Řád bílého dvojkříže II. třídy udělil českému režisérovi židovského původu Juraji Herzovi a také Michaelu Kocábovi — sluníčkáři, ochránci cikánů, muslimů,“ bylo uvedeno ve statusu.

O židovském původu se status zmínil rovněž v případě Evy Mosnákové, která přežila holokaust. Vyznamenaného Michala Kaščáka označil za organizátora „zvráceného festivalu Pohoda, kde se propaguje islamismus, homosexualita, sluníčkářství“. Příspěvek byl zveřejněn na profilech označených LSNS a bylo pod ním uvedeno Mizíkovo jméno.

Chyběly důkazy

Speciální soud loni Mizíka osvobodil, protože chyběly důkazy, že status napsal poslanec. Obhajoba tvrdila, že neovládá práci s počítačem do takové míry, aby dokázal napsat statusy. Prokurátor se tehdy odvolal.

Mizíka původně obhajoval právník František Polák, kterého letos v květnu zadržela policie pro sympatie k extremismu. V jeho bytě našli nacistickou uniformu a obraz Adolfa Hitlera.

LSNS se netají sympatiemi k válečnému slovenskému státu, který byl spojencem nacistického Německa. Strana se také vymezuje vůči Romům, EU a NATO.

Od roku 2012 nechrání poslance na Slovensku imunita před trestním stíháním. Stíhat je nelze pouze za výroky ve Sněmovně. Mizík dostal v minulosti pokutu 1000 eur (25 500 korun) za výroky, v nichž označil islám za satansko-pedofilní dílo ďábla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám