Hlavní obsah

Slovenský ministr vnitra Šimko končí po konfliktu s vedením policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po pouhých dvou měsících ve funkci končí slovenský ministr vnitra Ivan Šimko. Člen úřednické vlády Ľudovíta Ódora odchází kvůli konfliktu s širším vedením policie. Situace dospěla do stadia, že buď skončí ve funkci Šimko, nebo odejde širší vedení policejního sboru. Prezidentka pověřila vedením resortu premiéra Ódora.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr vnitra Ivan Šimko

Článek

„Odchodem hrozil nejen policejní prezident Štefan Hamran, ale také ředitel Národní kriminální agentury Ľubomír Daňko, ředitel policejní inspekce Peter Juhás a další funkcionáři,“ napsal list Sme.

Dohled nad lidmi s pouty a pistolemi

Konflikt vygradoval po zveřejnění Šimkova statusu na sociální síti, že „žádné rozvázané ruce tu lidé s pistolemi a pouty nesmí mít“ a policie patří pod kontrolu politiků. Ministr vnitra se sice obhajoval tvrzením, že to byla jeho „soukromá literární činnost“ a jeho politické názory jsou jiné, ale oheň už byl na střeše.

Ódor už potvrdil, že slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na jeho návrh ve středu odebere Šimkovi pověření vést resort vnitra. Odcházející ministr připustil, že došlo k narušení důvěry mezi ním a širším vedením policie.

„Tuto důvěru se nepodařilo obnovit. Velkou úlohu přitom sehrála nefungující vzájemná komunikace,“ řekl pak předseda slovenské vlády. „Politizace policie je nepřípustná,“ zdůraznil Ódor. Jedná se o první změnu v úřednické vládě, kterou prezidentka Čaputová jmenovala 15. května 2023.

Slovenská úřednická vláda nezískala důvěru parlamentu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám