Hlavní obsah

Slovensko začíná jednat se Švédskem o pronájmu gripenů

Právo, ivi
BRATISLAVA

Slovensko začíná jednat se Švédskem o pronájmu stíhaček Gripen, které využívá i česká armáda. Novinářům to dnes řekl slovenský ministr obrany Martin Glváč po schůzce se svým švédským kolegou Peterem Hultqvistem.

Foto: Saab

Gripen s podvěšenými dvěma střelami s plochou dráhou letu KEPD 350 Taurus

Článek

„Slovenská republika si nemůže dovolit nákup nových stíhaček. Švédská strana jako jediná nabízí nejvyváženější variantu, a to pronájem letových hodin,“ uvedl Glváč. „Dnešní den bych označil za průlomový pro otevřené jednání o technických, legislativních a finančních možnostech uskutečňování tohoto projektu,“ dodal slovenský ministr obrany.

Glváč označil český model pronájmu stíhaček za velmi výhodný. Případné používání stejných typů letadel v České republice i na Slovensku by ulehčilo uskutečnění plánu na společnou obranu vzdušného prostoru, kterou prosazují politici obou zemí.

Příklad sdílení kapacit v NATO

„Slovenská a Česká republika ve spolupráci se Švédskem mohou být příkladem. Takové řešení je důkazem sdílení kapacit, o kterém se hovoří i v Severoatlantické alianci. Dnes je i na české straně ochota řešit společnou ochranu vzdušného prostoru," řekl slovenský ministr obrany.

Slovensko plánuje pronajmout stíhačky Gripen na 1000 až 1200 letových hodin ročně. Kolik bude pronájem stát a kolik strojů bude na Slovensku, zatím ministři neupřesnili. „Cena by neměla být výrazně vyšší, než kterou dnes platíme za provoz současných letadel,“ prohlásil Glváč.

Slovenské letectvo v současnosti používá ruské stíhačky MiG-29. Dodávky náhradních dílů jsou však zabezpečeny pouze do listopadu 2016.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám