Hlavní obsah

Slovensko se dál potýká se sněhem, v Bratislavě kvůli němu vykolejila tramvaj

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Silné sněžení zkomplikovalo v sobotu dopravu ve slovenském hlavním městě Bratislavě. V důsledku množství sněhu tam dokonce vykolejila tramvaj. Problémy se sněhem trápí Slovensko již několikátý den v řadě. V několika obcích na severu země byla vyhlášena mimořádná situace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Slovensko bojuje s mrazem a přívaly sněhu Video: AP

 
Článek

V důsledku množství sněhu vykolejila v sobotu v Bratislavě tramvaj číslo 4 na úseku vozovna Jurajov dvor-Zlaté piesky a musela být nasazena náhradní autobusová doprava

Ve stoupání měly problémy autobusy i trolejbusy. „Přechodný problém v části Palisády byl odstraněn. Aktuálně byl provoz obnoven v celém městě,“ řekla v poledne mluvčí dopravního podniku Adriana Volfová.

Foto: Hasičský sbor SR

Hasiči pomáhají zprůjezdnit silnici.

Kvůli silnému sněžení je komplikovaná doprava na severu a východě Slovenska. Pro nákladní dopravu je i nadále uzavřen horský přechod Donovaly a silnice mezi podtatranskými obcemi Štrba a Šuňava. Košický samosprávní kraj potvrdil, že k udržení sjízdnosti silnic bylo nasazeno 46 sypačů, pět traktorů a 14 nakládačů.

„Nejvíc sněhu napadlo v okresech Michalovce, Sobrance a v okolí Trebišova,“ řekla Zuzana Fejesová ze správy silnic Košického kraje. Náledí a sníh komplikují dopravu také na silnicích v okresech Trnava, Senica a Piešťany.

Lavina v Tatrách

V pátek zasáhla lavina tatranskou Chatu pod Rysy v nadmořské výši 2250 metrů. V chatě naštěstí nikdo nebyl. Chatař Viktor Beránek televizi Markíza řekl, že budova stojí a nápor sněhu vydržela i střecha. Rozsah škod zatím nedokázal odhadnout. V roce 2000 chatu poškodila velká lavina, která její části smetla až do doliny.

Foto: Hasičský sbor SR

Na Chatu pod Rysy spadla lavina.

Ve Vysokých a Západních Tatrách platí čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice.

V důsledku velké sněhové nadílky vyhlásilo 13 obcí na severu Slovenska mimořádnou situaci. [celá zpráva] Týká se to devíti obcí na Oravě, tří v okresu Žilina a jedné na Kysucích.

Mimořádná situace trvá rovněž v obci Ždiar v podtatranské oblasti. Starosta obce Pavol Bekeš řekl, že v některých místech jsou u silnice sněhové mantinely vysoké až dva metry. „Musíme se s tím vypořádat, protože je hlavní lyžařské sezóna a v obci jsou stovky turistů,“ dodal starosta.

Reklama

Související články

Česko pokryje náledí, varovali meteorologové

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu varoval před nebezpečím tvorby náledí. Silnice a chodníky budou klouzat od sobotního večera do nedělního rána...

Výběr článků

Načítám