Hlavní obsah

Na Slovensku kvůli sněhové kalamitě vyhlásili mimořádný stav

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Některé obce na severu Slovenska vyhlásily ve čtvrtek kvůli silnému sněžení mimořádný stav. V některých oblastech nasněžilo 30 až 80 centimetrů sněhu. Ve Vysokých Tatrách platí lavinové nebezpečí.

Foto: tvnoviny.sk

Na některých místech během dvou dnů napadl téměř metr sněhu.

Článek

Mezi nejpostiženější obce patří Novoť v okrese Námestovo na Oravě, kde jsou odlehlejší části obce zcela odříznuty od okolního světa. „I na naše poměry je sněhová nadílka mimořádná. Ze silnic sníh čistíme, ale na jejich okraji už jeho výše přesáhla metr,“ řekl starosta obce Radoslav Kozák. Největší množství sněhu naměřili v Oravské Lesné, kde napadlo za dva dny až 84 centimetrů.

Foto: Policie SK

Počasí působí vážné komplikace v dopravě

Mimořádná situace byla vyhlášena také v obci Ždiar v okrese Poprad, kde od středy sněží. Situaci podle starosty Pavla Bekeše komplikují i odstavené automobily turistů, kteří sem přijeli lyžovat. „Hlavní tah na Polsko je ucpaný. Jsou tady odstavené i kamiony,“ líčil situaci starosta pro agenturu TASR. Mimořádnou situaci vyhlásilo také 12 obcí Žilinského kraje

Foto: tvnoviny.sk

Silničáři nasadili veškerou techniku

V tatranském a podtatranském regionu komplikuje situaci nejen sněžení, ale i silný vítr. V terénu je veškerá technika silničářů, ale ředitel správy a údržby silnic Prešovského kraje pro oblast Poprad Marián Barilla připustil, že situace v dopravě je mimořádně komplikovaná. „Museli jsme uzavřít silnici mezi Štrbou a Šuňavou. Situace by se měla uklidnit až v pátek,“ dodal Barilla.

Foto: Policie SK

Počasí působí vážné komplikace v dopravě

Dopravní situace je složitá rovněž na horských přechodech Donovaly, Šturec a Čertovica. Ve Vysokých a Západních Tatrách platí vysoké lavinové nebezpečí. Byl vyhlášen čtvrtý stupeň z pětistupňové stupnice. Horská záchranná služba nedoporučuje pohyb ve vyšších polohách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám