Hlavní obsah

Slovensko neprodlouží kontroly na hranicích

Ivan Vilček, Slovensko, hraniční kontroly, migrace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slovensku aktuálně platí usnesení vlády, že namátkové kontroly na hranicích se sousedními státy, které jsou součástí schengenského prostoru, budou probíhat do 22. ledna 2024. „Nepředložím další návrh na prodloužení těchto kontrol,“ řekl ve středu televizi Markíza slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas). Tyto kontroly se týkají především hranic s Maďarskem kvůli silné migrační vlně.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas)

Článek

Slovenský ministr vnitra to odůvodnil tím, že situace s ilegální migrací je momentálně klidná a nevyžaduje další prodloužení hraničních kontrol. „Další vývoj budeme pozorně sledovat a nebudeme mít problém kontroly opětovně spustit, pokud budeme mít informace, že se zvyšuje aktivita v oblasti nelegální migrace,“ uvedl Šutaj Eštok pro televizi Markíza.

Slovenský ministr vnitra předpokládá, že problémy by mohly nastat opět na jaře. „Toto období využijeme na to, aby si naši policisté a vojáci, kteří střežili hranici, oddechli a byli jsme připraveni na období, kdy bude tento nápor větší,“ dodal.

Hraniční kontroly se svým jižním sousedem zavedlo Slovensko loni v říjnu za své předchozí vlády poté, co během silné migrační vlny podobný krok vůči Slovensku ohlásily Česká republika, Polsko a Rakousko. Bratislava pak kontroly opakovaně prodlužovala, a to i za vlády Ficova kabinetu. Podobně postupovalo Česko a také další země v regionu.

Šutaj Eštok řekl, že Slovensko chce jít příkladem ostatním státům a nechce zavádět hraniční kontroly recipročně, tedy hned poté, co sousední státy kontroly zavedou nebo prodlouží. „Budeme dodržovat to, aby Schengen platil, ale nebudeme sem pouštět nelegální migranty. Možná je načase, aby rakouská, polská i maďarská strana přehodnotila zavedení kontrol,“ řekl slovenský ministr vnitra, který považuje schengenský prostor za jeden z hlavních pilířů funkční Evropské unie. „Pokud nebude fungovat volný pohyb osob a zboží, nikoliv však nelegální, pak je Evropská unie jako taková v ohrožení,“ dodal Šutaj Eštok.

Český ministr vnitra Vít Rakušan se před dnešním zasedáním vlády nechal slyšet, že navrhne prodloužení namátkových kontrol na hranicích se Slovenskem o dalších 30 dní. Česko spustilo v koordinaci s Polskem kontroly na hranicích se Slovenskem 4. října, původně na deset dní. Kontroly následně zavedly další země v regionu. Polsko koncem minulého roku oznámilo, že kontroly na hranicích se Slovenskem prodlužuje o měsíc do 1. února.

Polsko prodlužuje kontroly na hranicích se Slovenskem

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám