Hlavní obsah

Slovensko nepodpoří výjimku pro ČR, nerozšíří-li se na SR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovensko podle ministra zahraničních věcí Miroslava Lajčáka nepodpoří výjimku, kterou podmínil podpis lisabonské smlouvy EU český prezident Václav Klaus, pokud nebude platit i pro Bratislavu. Šéf slovenské diplomacie to v neděli uvedl v televizi Markíza.

Foto: Jan Koller, ČTK

Miroslav Lajčák

Článek

Slovenský premiér Robert Fico v České televizi v neděli řekl, že pokud EU výjimku pro Česko schválí, bude ji chtít Slovensko také. Doplnil ale, že dřívější verdikty soudu napadnutelnost Benešových dekretů odmítly.

Výjimkou z listiny základních práv EU, která je součástí Lisabonské smlouvy, podmínil svůj podpis reformního dokumentu český prezident Václav Klaus. Podle něj by listina mohla dekrety prolomit a otevřít cestu k majetkovým nárokům sudetských Němců. Většina českých politiků ale tento Klausův názor nesdílí.

Totéž v pondělí zopakoval i slovenský premiér Robert Fico: "Máme dvě možnosti. Buď budeme v Evropské radě vetovat český návrh, nebo budeme trvat na tom, aby se vztahoval i na Slovensko." Fico to uvedl ve svém videokomentáři zveřejněném na stránce www.premiersr.sk.

Předseda slovenské vlády zdůraznil, že jeho země nadále podporuje Lisabonskou smlouvu a přeje si její konečnou ratifikaci. "Budeme jednat tak, abychom neohrozili její ratifikaci, ale ani oprávněné nároky země související s nedotknutelností a nezměnitelností Benešových dekretů," uvedl Fico.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám