Hlavní obsah

Slovensko je opět blíž k předčasným volbám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský parlament schválil ve středu návrh novely ústavy, který poslancům umožní usnesením zkrátit volební období sněmovny. Tím se otevírá možnost konání předčasných voleb. Ze 147 přítomných poslanců hlasovalo za návrh 92 zákonodárců, 44 bylo proti a 11 se zdrželo.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Slovenský premiér Eduard Heger

Článek

Hlasování poslanců je reakcí na prosincové vyslovení nedůvěry vládě premiéra Eduarda Hegera (OLaNO). Bývalá vládní čtyřkoalice se předběžně dohodla, že předčasné volby by se mohly konat letos 30. září. Opozice a prezidentka Zuzana Čaputová ale preferují volby v první polovině roku.

Opozice kritizovala, že podle schváleného návrhu nebude možné vyvolat předčasné volby prostřednictvím referenda. To se na toto téma konalo uplynulou sobotu, bylo však neplatné pro nízkou účast voličů. Plebiscitu se zúčastnilo 27 procent voličů, pro jeho platnost byla potřebná nadpoloviční účast.

Po volbách v roce 2020 sestavily vládu čtyři strany OLaNO, Svoboda a solidarita (SaS), Jsme rodina a Za lidi. Loni v září SaS koalici opustila a Hegerova vláda se stala menšinovou. V polovině prosince jí parlament vyslovil nedůvěru. Kabinet má nyní omezené pravomoci.

Slováci nepřišli. Referendum o předčasných volbách je neplatné

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám