Hlavní obsah

Slovensko bude mít po letech odkladů detenční ústav

V obci Hronovce u Levic zahájí od března 2023 svoji činnost první slovenský detenční ústav. Potřeba jeho vybudování byla na Slovensku zdůrazňována od roku 2008, kdy tehdy 43letý slovenský pedofil Antonín Novák v Havlíčkově Brodě zavraždil 9letého Jakuba Šimánka.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Detenční ústav v Brně.

Článek

Detenční ústav je určený pro psychicky nemocné pachatele. Zařízení má 78 samostatných pokojů. Bude zde pracovat 90 zaměstnanců a 79 příslušníků sboru vězeňské a justiční stráže. Vybudování ústavu vyšlo na 17,6 milionu eur (423 milionů korun). Jeho výstavba byla schválena už v roce 2008.

Do detenčního ústavu může poslat vězně soud. V plánu je výstavba dalšího detenčního zařízení ve městě Kremnica na středním Slovensku.

V roce 2008 zavraždil tehdy 43letý slovenský pedofil v Havlíčkově Brodě devítiletého Jakuba Šimánka. Případ vyvolal značnou pozornost veřejnosti, protože Novák byl opakovaně souzen za pohlavní zneužívání, ale kvůli absenci detenčního ústavu se na Slovensku podroboval pouze ambulantní léčbě. Tu přerušil a odstěhoval se do České republiky. Soud v Hradci Králové odsoudil Nováka na doživotí.

Detenční ústav zajišťuje izolaci delikventů od společnosti. O délce pobytu rozhoduje soud na základě odborného posudku. V ústavu jsou umístěni pachatelé, kteří jsou po odpykání trestu nadále nebezpeční kvůli duševní nemoci. Většina evropských zemí, včetně ČR, detenční ústav má.

Slovensko mění kvůli pedofilovi Novákovi zákon

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám