Hlavní obsah

Slovenské ministerstvo vnitra skartovalo spisy části estébáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Pod vedením Roberta Kaliňáka (Směr – sociální demokracie) mělo slovenské ministerstvo vnitra skartovat spisy více než 800 příslušníků policejních orgánů a Státní bezpečnosti (StB). Upozornil na to poslanec za vládní stranu Za lidi Juraj Šeliga.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo vnitra mělo spisy skartovat za dob, kdy úřad vedl Robert Kaliňák.

Článek

Skartovány měly být dokumenty příslušníků StB narozených v letech 1931 až 1937.

„Tyto spisy byly nejen významným historickým svědectvím o období normalizace a komunistického útlaku, ale měly sloužit také k poznání toho, kdo se podílel na udržování komunistické totality,“ uvedl Šeliga.

Cimrman zesměšňuje práci bezpečnosti, zapsal si agent StB Arsén

Kultura

Ministerstvo vnitra mělo zmíněné spisy odevzdat Ústavu paměti národa, který je měl zkoumat a uchovat. To se však podle vládního poslance nestalo.

„Bez jakékoli úcty k obětem komunistickému režimu byly arogantně hozeny do koše a zlikvidovány. Kdo za to může? Kaliňák tvrdí, že o ničem nevěděl. Jako ministr však byl zodpovědný za to, že všechny postupy v rámci ministerstva jsou v souladu v platnými právními předpisy. Tuto psí povinnost však nesplnil, v důsledku čehož zůstane v našich dějinách prázdné místo podobně jako v Rusku, kde spisy rovněž skartovali, aby se náhodou nezjistilo, kdo každý byl udavač,“ konstatoval Šeliga.

Československá jaderná expertka předávala z Británie tajné materiály StB

Evropa

Ústav paměti národa podal v této souvislosti trestní oznámení. „Musí se vyšetřit, kdo dal pokyn ke skartaci a jaký měl motiv. Zda šlo o flagrantní ignorování zákona nebo se prostě nemáme dozvědět o některých lidech, že spolupracovali s StB nebo jinými složkami totalitní moci,“ uvedl vládní poslanec.

Slovenské ministerstvo vnitra uvedlo, že postupovalo v souladu se zákonem. „Předmětem vyřazení a zničení byly osobní spisy všech příslušníků narozených v létech 1931 až 1937, tedy nikoliv jen příslušníků StB, ale i běžných policistů,“ uvedla Michaela Paulenová z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám