Hlavní obsah

Slovenská vláda se omluvila za razii v romské osadě z roku 2013

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská vláda se ve středu omluvila za policejní razii z roku 2013 v romské komunitě na východě země a za následné stíhání několika tamních obyvatel pro údajnou křivou výpověď, z nichž většina byla obžaloby už zproštěna.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na údajnou přílišnou razanci policejního zásahu v Moldavě nad Bodvou v červnu roku 2013 upozornili nejen samotní Romové, ale i nevládní organizace. Podle občanských aktivistů do osady přijelo několik desítek příslušníků speciální policejní jednotky, kteří začali provádět domovní prohlídky.

Inspekce slovenského ministerstva vnitra pochybení policistů ovšem nezjistila a stížnost ohledně razie odmítl i slovenský ústavní soud. Šest Romů, kteří například tvrdili, že je policisté při razii zbili, policie obvinila z křivé výpovědi a některé z nich soudy nepravomocně potrestaly.

Zastání ve Štrasburku

Zvrat v případu nastal poté, co se Romů zastal Evropský soud pro lidská práva. Následně slovenská prokuratura u pěti ze šesti stíhaných v případu ustoupila od obžaloby, soud tak v souladu se zákonem tyto obžalované zprostil viny.

"Omluvu vláda vnímá nejen jako lidské gesto směrem k poškozeným obětem, ale i jako závazek státu do budoucna vyvarovat se podobných selhání a jako signál, že orgány vynucující právo mají upřímný zájem získat důvěru občanské společnosti," uvedlo ke zmíněnému vládnímu usnesení ministerstvo spravedlnosti.

O návrhu na omluvu za policejní razii ministři jednali už minulý týden, kdy ale nerozhodli. Nakonec schválili upravený materiál, ze kterého vypadla například formulace o příkoří státního a justičního systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám