Hlavní obsah

Slovenská ministryně kultury si chce předvolat herce Kostelného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová (za Slovenskou národní stranu) si chce předvolat herce Slovenského národního divadla (SND) Ľubose Kostelného a ředitele divadla Mateje Drličku. Tvrdí totiž, že Kostelný měl na ni v průběhu představení verbálně zaútočit. Herec ani ředitel verbální útok na ministryni nepotvrdili.

Foto: Ctibor Bachratý

Ľuboš Kostelný při přebírání Dosky za nejlepší mužskou roli sezony, jíž byl jeho Hamlet.

Článek

Podle Šimkovičové měl Kostelný v průběhu představení v roli homosexuála křičet do mikrofonu zcela mimo scénář, že „nenávidí Martinu Simkovicu“. Ministryně to považuje za politický aktivismu a šikanu. „Budu se ptát pana ředitele i tohoto konkrétního herce, vzhledem k tomu, že je placený ze státních peněz, protože je zaměstnaný ve státní instituci a hraje tam, zda je to v souladu s demokracií,“ řekla Šimkovičová podle webu aktuality.sk v  proruském dezinformačním rádiu Infovojna.

Šéf služebního úřadu ministerstva kultury Lukáš Machala podle webu aktuality.sk řekl, že SND v posledním období „provokuje a dělá chartistické protivládní demonstrace“. Důrazně upozornil, že se nejedná o soukromé, nýbrž o státní divadlo. „My všichni platíme daně a nepřejeme si, aby takovýmto způsobem vstupovala politika do kultury,“ řekl Machala.

Není jasné, co herec řekl

Webu aktuality.sk se tvrzení ministryně nepodařilo zatím ověřit a není jasné, zda herec Kostelný její jméno v textu na jevišti opravdu použil. Mělo se to stát v představení komedie Jsme v pohodě, kde hraje Kostelný gaye. „Inscenace o queer lidech měla letos premiéru a ministryně na ni odmítla přijít,“ uvedl web.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová

Kostelný se k případu nechtěl vyjádřit. „Nechci se míchat do těchto her, které jsou zcela nepřístojné,“ reagoval Kostelný. „Nedisponujeme žádnými informacemi ohledně zmíněné komunikace ani potenciálně rušivé části inscenace,“ uvedl mluvčí SND Jana Alexová.

Ministryně neuvedla, odkud ví, že na představení její jméno zaznělo. Herečka Zuzana Fialová ve facebookové diskuzi na to reagovala slovy, že ministryně si nemá herce co předvolávat. Ten se zodpovídá pouze řediteli divadla. „Copak ona je vládce vesmíru?“ uvedla na adresu ministryně. Další lidí v diskuzi navrhli, že by si politička mohla předvolat i diváky, kteří herci tleskali.

Když se loni Denník N ptal ředitele SND Drličky, jak by reagoval, pokud by si někdo v průběhu představení utahoval ze Šimkovičové, odpověděl, že by to pro něj byla červená čára. „Protože herec nemůže vnášet do inscenace jiné texty, než jsou napsané,“ řekl tehdy.

Umělci odevzdali začátkem února na ministerstvu kultury výzvu k odstoupení Šimkovičové, kterou na internetu podpořilo téměř 190 tisíc lidí.

Je Země kulatá? Další bizár slovenského ministerstva kultury

Evropa

Výběr článků

Načítám