Hlavní obsah

Slovenkám po čtyřicítce přestanou proplácet potraty

Právo, ivi
Bratislava

Na Slovensku už nebudou ženám ve věku nad 40 let automaticky hradit interrupci zdravotní pojišťovny. Samotný věk už podle ministerstva zdravotnictví není důvodem k umělému přerušení těhotenství. Změna si okamžitě vysloužila kritiku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyhlášku o umělém přerušení těhotenství, která začne platit 1. března 2021, zdůvodnil resort zdravotnictví tím, že věk matek je stále vyšší a jejich těhotenství bývá bezproblémové.

Mluvčí resortu Zuzana Eliášová poznamenala, že původní vyhláška vznikla v 80. létech minulého století a od té doby prenatální medicína pokročila.

Polka musí přivést na svět zdeformované dítě, které po porodu zemře. Tak rozhodla vláda

Evropa

„Změnou vyhlášky odstraňujeme diskriminaci na základě věku. Vypustila se pouze zdravotní indikace početí po čtyřicítce na ukončení těhotenství. Pokud bude mít žena po čtyřicítce zdravotní indikaci jinou, než je věk, nic se nemění a ukončení těhotenství bude i nadále hrazené z veřejného zdravotního pojištění,“ dodala mluvčí.

V České republice není interrupce hrazena zdravotní pojišťovnou, pokud ji nedoporučí lékař. Cena interrupce se pohybuje v rozmezí od zhruba 3000-5000 korun.

Vyhláška si vysloužila kritiku ze strany předsedkyně zdravotního výboru slovenského parlamentu Jany Bittó Cigánikové z vládní strany Svoboda a Solidarita (SaS). Podle poslankyně by ministr zdravotnictví Marek Krajčí neměl tímto způsobem vnucovat „své náboženské přesvědčení celému Slovensku“ a měl se radši věnovat řešením problémů s nemocí covid-19.

Problém po sociálně slabé

Mimoparlamentní hnutí Progresivní Slovensko tvrdí, že zpoplatnění interrupcí nad 40 let může pro ženy z nízkopříjmových skupin znamenat finanční problém. „Možná mají několik dětí, o které se s vypětím sil starají nebo žijí s násilným partnerem, který jim nedovolí utratit několik stovek eur na interrupci,“ upozorňuje Progresivní Slovensko.

Polský soud zakázal potraty, i když je plod poškozený. Lidé vyšli do ulic

Evropa

Cena za interrupci se na Slovensku pohybuje od 300 do 600 eur (7700 až 15 tisíc korun). „Pokud nebudou mít peníze, zkusí jinou cestu, která je vystaví ohrožení zdraví, v nejhorších případech je ohrozí na životě,“ dodalo hnutí.

Loni na Slovensku provedli 15 tisíc interrupcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám